Kako (stvarno) Google zapošljava?

Dodajte komentar

Kako Google zapošljava? Uz to pitanje vežu se nebrojeni tračevi, navodi, urbane legende i priče iz druge ruke.

Laszlo Bock u Googleu nadgleda zapošljavanje pa je vjerovatno najbolja osoba za pitanja vezana uz tu temu. Na jučerašnjoj konferenciji LinkedIn’s Talent Connect, koja se održala u San Franciscu, Bock je predavanje započeo razbijanjem nekih mitova o tome kako Google traži radnike.

Ako ste, na primjer, čuli da Google voli da postavlja trik-pitanja, kao što je ‘Kako biste izašli iz sokovnika ako ste smanjeni na veličinu od dva centimetra?’, raspolažete zastarjelim informacijama.

– Mrzim trik pitanja. Kako će osoba odgovoriti na takva pitanja nema nikakve veze s tim koliko dobro će obavljati svoj posao. Doduše, neki u Googleu ih i dalje postavljaju. Pokušavam ih nagovoriti da prestanu. – izjavio je Bock.

Bock je pokušao objasniti kako proces zaista izgleda. Tvrdi da najbolje funkcionišu strukturirani intervjui. Google želi da svi kandidati započnu s istim setom pitanja. Osim toga, objašnjava da treba koristiti nauku kao uzor prilikom selekcije.

U odabiru zaposlenika najuspješniji je Allan Eustace, koji se zaposlio 1999. godine, kao 42. radnik po redu, a otad je zaposlio stotine. Njegov ‘magični dodir’ zapravo je sposobnost dovođenja zaposlenog u stanje entuzijazma i uzbuđenja oko posla u Googleu.

Google kod zaposlenika traži četiri osobine: kognitivne sposobnosti, osobine lidera, Googleyness – osobine kao što su spremnost za akciju, želja za saradnjom i slično te znanje vezano uz industriju. Poredak je namjeran. Bock tvrdi da Google zapošljava ljude koji su znatiželjni, brzo uče i koji mogu svladati sve izazove koje stavite pred njih. Zbog toga je pamet na prvom mjestu, a specifične vještine su na posljednjem. Kad je riječ o liderstvu, ne pričamo o titulama, već o sposobnosti prepoznavanja i rješavanja problema. Kad, međutim, spominjemo Googleyness, svako ima svoju definiciju.

Google ‘nikad ali nikad ne pravi kompromise kad je riječ o kvalitetu’. Bock tvrdi da nemotivisanost za rad i loša izvedba toksično djeluju na radno mjesto: – Ako su zaposleni okruženi kolegama koji loše obavljaju svoj posao, zaključiće kako se ne moraju baš toliko truditi. Ubrzo će najbolji ljudi otići.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *