Juncker poziva EU da odustane od štednje

Dodajte komentar

Budući predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je evropske zakonodavce da podrže 300 milijardi eura vredan investicioni paket namijenjen za privredu i zapošljavanju, kao i da se odustane od strogih mjera štednje.

U obraćanju Evropskom parlamentu uoči glasanja o novoj 28-članoj Komisiji, Juncker je obećao da će prije kraja godine predstaviti obiman investicioni paket, ali i nove budžetske propise, prenosi France presse.

“Pokrenimo Evropu ponovo”, rekao je Juncker u vrijeme kada ceo svet posmatra kako će novi sastav Komisije sprečiti Stari kontinent da potone u novu recesiju. On je pozvao zakonodavce da podrže 300 milijardi eura vrijedan investicioni paket namenjen podsticanju privrede i zapošljavanja.

“Onima koji misle da će stroga štednja automatski oživjeti ekonomiju i pokrenuti zapošljavanje mogu da poručim da treba da odustanu od tih ideja”, rekao je budući predsednik Komisije.

Svjetske berze su prošle nedelje zabilježile pad akcija zbog strahovanja da će eurozona potonuti u novu recesiju, dok EU potresa oštra debata između Njemačke koja želi veću štednju kao način za smanjenje javnog deficita i Francuske, koja smatra da je povećanje potrošnje način za jačanje ekonomije.

Juncker je takođe poručio da će pažljivo razmotriti kontroverzni elemenat predloženog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i SAD, koji bi omogućio kompanijama da tuže vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *