Fejsbuk plaća smiješan porez u Velikoj Britaniji

Dodajte komentar

Fejsbuk u Velikoj Britaniji plaća porez od nevjerovatno niskih 3.169 funti, manje nego najslabije plaćeni nastavnik u zemlji (27.543 funte godišnje), a manje i od godišnje karte za prevoz u svih devet londonskih zona. To znači i da svaki od 208 zaposlenih u britanskom odjeljenju Fejsbuka plaća daleko veći godišnji porez nego cela kompanija.

Naravno, u pitanju nije realna brojka, ali je potpuno legalna, jer su poreski stručnjaci i skupi advokati Fejsbuka iskoristili rupu u zakonu poznatu kao “dabl Ajriš”, kojom se pravi poslovi “prelivaju” u sjedište kompanije u Irskoj, koja ima izrazito niske poreske stope.

Procijenjeno je da su poslovi Fejsbuka u Londonu donijeli prihode od oko 371 miliona funti u 2013. godini, što je porast za skoro 150 milona u odnosu na prethodnu godinu, ali zvanični podaci pokazuju potpuno drugačiju sliku. Novac se obrće u Irskoj, a prijavljeni su prihodi od 49,85 miliona funti, a trošak je 60,93 miliona funti.

“Fejsbuk je zaradio više od 370 miliona prošle godine, ali je najveći dio kolača upisao u Irskoj. Oni, kao i druge velike kompanije koriste komplikovanu računicu iza sistema ‘duplog irskog’ i provlačeći novac kroz više zemalja spuštaju poresku stopu što je bliže moguće nuli”, piše “Ivning standard”.

Fejsbukov “dupli irski” je stopu sveo na mizernih 0,003 odsto.

Evropske, britanske i irske vlasti su, slično kolegama u SAD, od prošle godine otpočele borbu protiv kompanija koje kroz rupe u sistemu umanjuju svoje troškove.

Velike firme registruju podružnice ili se fiktivno sele u Irsku, Luksemburg ili Holandiju, gdje važe niske poreske stope, a zasad im svi zakoni idu na ruku.

Irska se obavezala da će rupe zatvoriti do 2020. godine, a u Briselu su već pokrenute istrage protiv Gugla i Epla.

Fejsbuk nije želio da komentariše pisanje Ivning standarda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *