Eurozonu spašavaju velike banke

Dodajte komentar

Male evropske banke, uključujući moćne njemačke regionalne kreditore, u budućnosti će za novi spasilački fond eurozone izdvajati manja sredstava.

One će naime, izdvajati manje nego velike bankarske grupacije koje dominiraju bankarskom industrijom, prema predstavljenim planovima Evropske komisije.

Prema najnovijem planu, multinacionalni bankarski giganti moraće da ponesu veći teret prilikom popunjavanja “Jedinstvenog mehanizma za sanaciju i likvidaciju banaka (SRM)”, u koji je planirano da se za osam godine slije 55 milijardi eura, prenosi agencija Frans pres.

“Odabrani pristup je pravedan, jer će doprinos svake banke biti srazmueran njenoj veličini i profilu rizika”, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište, Mišel Barnije, i dodao da će 90 odsto sredstava novog spasilačkod fonda eurozone doći iz ruku najvećih evropskih banaka, u čijem je vlasništvu 85 odsto cjelokupnih bankarskih aktiva.

“Prema ovoj šemi, doprinos malih banaka će biti najmanji”, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik.

Analitičari smatraju da je ovakva strategija veliki ustupak za Njemačku, nakon što je uticajni njemački ministar finansija Volfgang Šojble u više navrata ponovio da će njemačke regionalne banke biti pošteđene obaveza bankarske unije.

Kako bi spriječila ponavljanje finansijske krize, EU je početkom ove godine dogovorila formiranje “Jedinstvenog mehanizma za sanaciju i likvidaciju banaka (SRM), ključne komponente novog regulatornog sistema osmišljenog da poštedi poreske obveznike velikih i katastrofalnih troškova koji nastaju sa propašću neke banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *