Prodato preko pet miliona eura obveznica Hipotekarne banke

Dodajte komentar

Hipotekarna banka je primarnom prodajom korporativnih obveznica do sada prikupila 5.021 000 eura, što je 50,2 odsto ukupne emisije.

“Prva javna emisija subordinisanih obveznica Hipotekarne banke putem javne ponude krenula je 1. oktobra ove godine. Ukupno na prodaju je ponuđeno 100 hiljada obveznica pojedinačne nominalne vrijednosti od 100 eura. Rok dospijeća obveznica je sedam godina, a one nose godišnju kamatnu stopu od šest odsto i predviđaju polugodišnju isplatu kupona (kamate), dok se glavnica isplaćuje po dospijeću”, kazali su iz banke.

Kako su objasnili u banci, ovo je prvi put da na crnogorskom tržištu kapitala imamo emitovanje ovakve hartije od vrijednosti koja je jedinstvena po mnogo čemu. Najprije po kamatnoj stopi koju banka plaća vlasnicima obveznica i koja iznosi šest odsto godišnje što je u odnosu na kamatnu stopu koja je aktuelna na tržištu depozita znatno veća.

”Ponuda kamatne stope od šest odsto vlasnicima obveznica predstavlja veoma atraktivan proizvod za svakog onog ko ima viška novca i ko želi da ga na pametan i siguran način investira”, izjavio je Esad Zaimović, glavni izvršni direktor Hipotekarne banke na konferenciji koju je danas organizovala Montenegroberza.

Ova obveznica jedinstvena po tome što se prvi put prodaje preko Montenegroberze.

Emisija traje do kraja godine, a očekivanja  Banke su da će se ona završiti ranije, samim ispunjenjem čitave emisije, što pokazuju sadašnji trendovi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *