MTrading: Finansijska tržišta se smiruju, no koliko će to potrajati?

Dodajte komentar

Prošle nedjelje došlo je do smirivanja na finansijskim tržištima. Na valutnom tržištu (Forexu) američki dolar je prestao jačati te su ostale valute nadoknadile dio vrijednosti koju su izgubile prethodnih mjeseci.

Od dna dosegnutog početkom mjeseca,  eura u odnosu na američki dolar porastao je približno 2% te u trenutku pisanja analize na platformama brokerske kuće MTrading iznosi 1,2760.

Većina ostalih najtrgovanijih valuta također je od početka mjeseca ojačala od 1 do 2% u odnosu na američki dolar.

Na berzama je u prvoj polovici mjeseca došlo do značajnijeg pada vrijednosti akcija, no i na njima je zadnjih nekoliko dana došlo do naglog rasta u kojem je nadoknađen dio izgubljene vrijednosti. Od dna dosegnutog u četvrtak, američke akcije su porasle u prosjeku 4% a europske 5%.

Cijena WTI nafte se, nakon pada od 15% u prvoj polovici mjeseca, zadnjih nekoliko dana stabilizirala na približno 82,00 dolara po barelu, a cijena Brent nafte na približno 86,00 dolara po barelu.

S obzirom na pad na finansijskim tržištima i povećan broj loših vijesti iz najvažnijih ekonomija na svijetu, cijena zlata ponovno je porasla (od početka mjeseca 2%) te trenutno iznosi 1241 dolar po unci.

Za ovu nedjelju najavljeno je dosta vijesti koje bi mogle utjecati na finansijska tržišta, a najvažnije će biti odluke centralnih banaka Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i Australije o kamatnim stopama te konferencije za štampu koje će biti održane nakon tih odluka na kojim će biti iznijeta očekivanja o ekonomskim kretanjima u bliskoj budućnosti. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored izlaska pogledajte na ekonomskom kalendaru MTradinga.

S obzirom na situaciju, što nas očekuje u bližoj budućnosti?

Nakon velikih pomaka koji su se zadnjih mjeseci dogodili na valutnom tržištu, a u prvoj polovici mjeseca i na tržištima akcija i nafte, korekcija koja se događa zadnjih dana je uobičajena. Tržišta će vjerojatno još nedjelju-dvije ostati relativno mirna i čekati nove informacije o stanju relevantnih nacionalnih ekonomija, ali i globalne ekonomije generalno.

U zadnje vrijeme pojavljuje se sve više podataka koji ukazuju da je ekonomski rast na globalnoj razini, a pogotovo u Europi, niži od očekivanog. Stoga je nakon predaha na tržištima moguć nastavak ovog srednjoročnog trenda koji traje već nekoliko mjeseci. U skladu s time, očekuje se daljnje jačanje američkog dolara i padanje vrijednosti akcija.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (21.10.2014) u 18:00, a na kojem će biti analizovana trenutna situacija na valutnom tržištu te će biti objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na sve ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *