4 razloga zbog kojih dobri radnici daju otkaz

Dodajte komentar

Šta zaposlene tjera da daju otkaz? Mogli bismo nabrajati do sjutra – neslaganje s nadređenima, narušen balans privatnog i profesionalnog života, konflikti s kolegama, porodični problemi, mikromenadžment, neuspješna komunikacija, preseljenje.

Donosimo četiri ključna razloga koja zaposlenike tjeraju da potraže sretnije rješenje:

Loš sistem nagrada

Nije uvijek stvar u visini plate. Nagrađivanje zaposlenih može poprimiti razne oblike – od nečeg jednostavnog kao što je priznavanje zasluga do plaćenih odmora, novih i izazovnih projekta, napredovanja ili iznenadnih bonusa. Međutim, sve pada u vodu ako je komunikacija neuspješna. Novac može stimulisati neke zaposlenike, ali drugima je priznanje, na primjer, puno važnije. Ključ je u tome da prepoznate što motiviše pojedine zaposlene i da se ponašate u skladu sa tim saznanjima.

Menadžment

Postoji izreka ‘Zaposleni ne napuštaju kompanije, već menadžere’. Posao menadžera jest da motivišu, osnažuju, angažuju i nagrađuju radnike te na taj način održavaju uspješnu korporativnu kulturu. Samo zato što neko dobro obavlja svoj posao, ne znači da će biti uspješan menadžer. Stoga nemojte taj posao dodjeljivati bilo kome. Menadžeri su ljudi koji raspolažu osobinama koje im omogućuju da utiču na zaposlene, provode viziju kompanije i uspješno sarađuju na svim nivoima kompanije.

Zapošljavanje/napredovanja

Kada zaposlenici koji dobro obavljaju svoj posao vide da do napredovanja dolaze oni koji rade manje od njih ili do promocija dolaze ulizivanjem i agresivnim umrežavanjem, to ih demotiviše. Pogotovo ako jako puno rade i troše svo slobodno vrijeme na posao. Isto tako, možete očekivati odlazak izvrsnih radnika ukoliko počnete zapošljavati raznorazne kumove i prijatelje koji nemaju pojma što rade.

Prezaposlenost

Kada se najuspješniji radnici počnu osjećati kao da nemaju slobodnog vremena, kada im se konstantno dodjeljuju novi zadaci i odgovornosti (iako posla imaju preko glave), prvi instinkt je da potraže novi posao na kojem će njihovo vrijeme biti cjenjenije. Dodatan posao ne bi trebalo da bude  nagrada za uspješan rad. Potrudite se da vam najbolji zaposleni ne ‘pregore’.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *