Problem sa Pejpalom samo na lokalu

Dodajte komentar

Povodom informacija da je Pejpal povukao opciju za prijem novca u Srbiji, zbog zakonskih prepreka, iz Narodne banke Srbije saopšteno je da to nije tačno.

“Nakon obelodanjivanja pomenute informacije, Narodna banka Srbije je neposredno kontaktirala predstavnike PayPal-a koji su jasno iznijeli da pomenuta informacija nije tačna i da se eventualne prepreke uvođenju nesmetanog servisa prijema novca ne mogu dovesti u vezu sa navodnim ograničenjima koja nameću domaći propisi”, kažu iz NBS.

Iz centralne banke podsjećaju da su više puta do sada ukazivali javnosti na to da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca radi naplate iz inostranstva u skladu sa domaćim zakonodavstvom i da nije potrebno dodatno mijenjati domaće propise (Zakonom o deviznom poslovanju), a taj stav je iznosila i u neposrednim zvaničnim kontaktima s PayPal-om.

“Isto tako, grubo suprotstavljanje istini predstavlja i tvrdnja da je Narodna banka Srbije “prikrila kroz saopštenje da ne postoje nikakve zakonske regulative koje bi spriječile rad ovog servisa u zemlji”. Centralna banka Republike Srbije je od samog usvajanja izmjena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju u 2012. godini uvek jasno isticala da su plaćanja i naplate preko PayPal-a dozvoljene radi naplate iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu, ali ne i između rezidenata u zemlji”, saopštila je NBS.

Dodaje se da je NBS ukazivala i da odgovornost za eventualnu naplatu u devizama između rezidenata korišćenjem servisa institucije elektronskog novca neće snositi Pejpal već rezidenti koji učestvuju u takvoj transakciji.

Plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Srbiji (preduzeća, preduzetnika i građana) ne spada u platni promet sa inostranstvom i obavlja se samo u dinarima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *