Hobiji takođe mogu pomoći kod zapošljavanja

Dodajte komentar

Ocjene sa fakulteta i prethodna radna iskustva u biografiji često opisuje jedna riječ ili redak u dokumentu. Kako da poslodavac onda samo iz tih crtica sazna nešto više o karakteru osobe zainteresovane za posao?

Hobiji bi mogli bi biti ona presudna komponenta koja nedostaje da se stvori donekle potpunija slika o kandidatu. No, bitno je napomenuti kako se radi o potpuno subjektivnoj kategoriji. Ona osobina koja je visoko poželjna ili kompatibilna za jedno zanimanje, za drugo može biti vrlo nisko na listi prioriteta.

Različiti hobiji ukazuju na različite ličnosti i mogu biti vrlo dobar alat u prepoznavanju prave osobe za određeni posao. Ukoliko tražite posao u sektoru gdje su međuljudski odnosi od velike važnosti, a u slobodno vrijeme bavite se nekim timskim sportom, moguće je da ćete imati prednost nad nekim čiji afiniteti ukazuju na sklonost prema manje socijalnim aktivnostima.

Timski sport mogao bi ukazivati da se možete prilagoditi velikoj grupi ljudi iz različitih miljea i različitih životnih filozofija, kakvi se najčešće nalaze i unutar jedne kompanije. U poslovima gdje se dogovori završavaju na ručkovima ili sastancima izvan radnog vremena i prostora, socijalne vještine koje nisu nigdje lako iščitljive iz vašeg CV-u, osim možda baš u odabiru hobija, jednako su važne ako ne i važnije od završenih škola ili prethodnog iskustva.

Kada pišete ili pričate o svome hobiju bitno je da se vidi da želite djelovati. Ako npr. volite mačke ili pse, volontirajte u centru za nezbrinute životinje. Tako ćete ostaviti utisak osobe koja se ne boji raditi i nije pasivna. Ukoliko ste pak imali uspjeha u vašim hobijima, istaknute i njih. Pokažite da se ste dobri u onim čim se želite baviti.

Takođe, neki hobiji mogu istaći vaše kvalitete kao lidera. No, važno je ostati iskren i ne preuveličavati stvari ili predstavljati vaše hobije kao za vas najvažniju stvar na svijetu. Takvim pristupom možete vrlo lako stvoriti kontraefekt.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *