American Express: Dobit u trećem kvartalu porasla 8,1posto

Dodajte komentar

Najveća svjetska kartičarska kompanija American Express saopštila je o 8,1-posto većoj dobiti u trećem ovogodišnjem tromjesečju, zahvaljujući većoj potrošnji američkih klijenata putem kreditnih kartica. Ukupna neto dobit Amexa u tom je razdoblju dostigla 1,48 milijardi dolara.

Istovremeno, neto prihod od kamata porastao je za 8,7 posto, na 1,4 milijarde dolara, dok su ukupni prihodi ostali gotovo nepromijenjeni te su iznosili 8,33 milijarde dolara.

Potrošnja Amerikanaca na kartice te kompanije uvećana je pritom 9 posto, što je povećalo dobit Amexa u tome segmentu poslovanja za 14 posto. Taj segment poslovanja učestvuje sa tri četvrtine u dobiti kompanije.

Amex, koji izdaje vlastite kartice, za razliku od rivala Vise i MasterCarda koji rade putem banaka, ostvaruje tako koristi od svoje uglavnom bogate baze kupaca i niskih zateznih kamata. Međutim, rast potrošnje korisnika kartica zadnjih otprilike dvije godine podstakao je tu kompaniju na pokretanje niza novih proizvoda, poput kartica bez naknada koje ciljaju na širi spektar kupaca.

Ipak, izvršni direktor Kenneth Chenault kazao je da prihodi Amexa rastu sporijim tempom od dugoročnog cilja kompanije.
“Iako je ekonomija snažnija, prihodi nam ne rastu tako brzo ili kontinuirano kao što bi većina željela”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *