Novi dizajn norveških novčanica(FOTO)

Dodajte komentar

Norveška je po mnogo čemu specifična i napredna zemlja, a uskoro će se od ostalih evropskih komšija razlikovati i po jedinstvenom dizajnu novčanica.

Centralna banka Norveške je početkom godine raspisala konkurs za dizajn novih novčanica, a tema je bila ‘more’.

Očekivano, Skandinavci su potvrdili reputaciju fantastičnih dizajnera. U posljednji krug je ušlo osam timova, a žiri je odlučio da pomiješa radove dva kandidata i iskoristi jedan prijedlog za prednju stranu, a drugi, mnogo smjeliji, za zadnju stranu norveških kruna.

Na licu novčanica biće radovi timova ‘Metrik sistem’ i Terjea Tenesena, koji su opisani kao ‘otvoreni, svijetli i tipično nordijski’, dok će na naličju biti moderni, pikselizovani dizajn tima ‘Snoheta dizajn’.

“Kada se kontrasti poklope, kada meko sretne oštro, a digitalno analogno, nastaje dinamika. Naš dizajn prije svega predstavlja piksele, vizuelni jezik našeg vremena”, navodi taj tim.

Inače, zanimljivo je da je stručni žiri treći tim proglasio za pobjednika, ali je ipak odlučio da na novčanicama koje će se koristiti od 2017. godine ne bude pobjednički dizajn. Među kandidatima ističe se i dizajn novčanica sa dječijim crtežima.

Kako je saopšteno, na prihvaćenom dizajnu će nastaviti da rade stručnjaci, kako bi se novčanice osigurale od falsifikovanja i pripremile za korišćenje u bankomatima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *