ZAIMOVIĆ: Mjere CBCG o ograničenju kamata neće dati rezultat, samo će povećati medijsku popularnost predlagača

Dodajte komentar

Glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović, ocijenio je da najavljene mjere Centralne banke o administrativnom ograničavanju kamatnih stopa, neće dati neki spektakularan rezultat, i da mogu samo povećati medijsku popularnost predlagača.

“Bankarskom sektoru je bila očekivana najava Centralne banke da razmatraju ograničenje kamatnih stopa, jer smo od ranije imali takve nagovještaje. Podsjetiću da smo sličnu mjeru ograničenja kamatnih stopa imali prije dvije godine koje nijesu dali neki poseban rezultat. Moja očekivanja su da ni ove najavljene mjere neće dati neki spektakularan rezultat”, rekao je Zaimović za Portal Analitika.

Zaimović, nekadašnji predsjednik Udruženja banaka je priznao da su kamatne stope u Crnoj Gori visoke i da to predstavlja veliko opterećenje za privredu.

“Puno je teže poslovati kada su kamate na tako visokom nivou. Međutim, siguran sam da administrartivne mjere neće dati rezultat, jer to nije način za sniženje kamtnih stopa. Mogu samo doprinijeti medijskoj popularnosti predlagača, naveo je on.

Upitan koji je to način da u Crnoj Gori dođe do smanjenja kamatnih stopa, direktor Hipotekarne banke je rekao da je u pitanju sistemski problem.

“U pitanju je kompleksan problem koji pogađa svakoga građanina i preduzeće u Crnoj Gori. Od visokih kamatnih stopa ni banke ne profitiraju, iako u javnosti imamo takav utisak. Mi bi bili srećni kada bi radili u jednom uređenom sistemu, u kom postoji povjerenje u bankarski sektor, gdje postoji vladavina prava i gdje mi možemo sigurno naplatiti svoja potraživanja. I gdje relativno lako možemo realizovati kolaterale, ali i gdje klijenti mogu doći do alternativnog načina finansiranja. Mislim da je u pitanju proces, i nadamo se da idemo prema toj stabilnosti, poručio je Zaimović.

I Evrpska komisija je u svom Izvještaju, takođe, konstatovala da su kamatne stope na odobrene kredite u Crnoj Gori visoke, ali nije predložila rješenje za njihovo snižavanje.

“Broj banaka čini se da nema uticaja na smanjenje kamata na novoodobrene kredite, koje ostaju uporno visoke, na nivou od preko 10 odsto. Premija rizika izgleda da je glavni razlog za povećanje kamata na pozajmice. Bankarski sektorom dominiraju strane bankarske grupe, koje posjeduju ukupno 83 odsto bankarskog kapitala. Međutim, sve banke se oslanjaju na sopstvena sredstva, kako bi nadomjestile nedostatak stranog finansiranja”, navodi se u Izvještaju EK.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *