Rusija sve intenzivnije kupuje zlato

Dodajte komentar

Rusija je naglo povećala otkup zlata na svjetskom tržištu i tokom posljednjih pet mjeseci značajno popunila zlatne rezerve.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda MMF, ukupna količina zlatnih rezervi Rusije krajem avgusta je iznosila 1,1 hiljadu tona, što je za 77 tona više nego u januaru.

Prema količini zlatnih rezervi Rusija je već nadmašila Kinu koja ima 1,05 hiljada tona i Švajcarsku sa 1,04 hiljada tona, prenosi SEEbiz.

Pritom je udio tog plemenitog metala u ukupnim rezervama zemlje porastao s 8,3 odsto na 9,8 odsto.

Trenutno više zlatnih rezervi od Rusije imaju samo Sjedinjene Američke Države SAD 8,1 hiljadu tona, Njemačka 3,3 hiljade tona, Italija 2,45 hiljade tona i Francuska 2,44 hiljade tona.

Prema podacima njemačkog dnevnog lista Die Welt, Rusija se otkupom zlata bavi već nekoliko godina, počevši od krize 2008. godne i to čini bez mnogo publiciteta.

List piše da 70 odsto rezervi Rusije čine dolari i euri. Prema mišljenju stručnjaka, povećavajući procenat zlata u ukupnim rezervama, Banka Rusije smanjuje udio američkog dolara i jedinstvene evropske valute. Dugi niz godina isto to čini i Kina, koja ima najveće dolarske rezerve na svijetu.

Kako smatraju stručnjaci, glavni razlog što Rusija dolare i eure zamjenjuje zlatom je nepovjerenje u američki dolar i neizvjesnost ekonomskog i političkog položaja SAD-a u cjelini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *