Hipotekarna banka prodajom obveznica prikupila oko tri miliona eura

Dodajte komentar

Hipotekarna banka je primarnom prodajom korporativnih obveznica do sada prikupila 3,13 miliona eura, što je 31 odsto ukupne emisije, saopštili su danas njeni predstavnici koji očekuju da će ona biti do kraja sprovedena relativno brzo.

Glavni izvršni direktor Hipotekarne banke, Esad Zaimović kazao je da ukupna emisija obveznica, koja je u toku, iznosi deset miliona eura i da će trajati 90 dana od početka trgovanja.

“Emisija hipotetički može da traje do kraja godine, mada su naša očekivanja da će se ona završiti ranije, samim ispunjenjem čitave emisije. Do sada je prodato obveznica za 3,13 miliona eura pa je procenat ispunjenja oko 31 odsto”, saopštio je Zaimović na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je 1. oktobra krenuo postupak prodaje obveznica Hipotekarne banke putem javne ponude i da je njihova ročnost sedam godina.

”To je prvi put da na crnogorskom tržištu kapitala imamo emitovanje ovakve hartije od vrijednosti koja je jedinstvena po mnogo čemu. Najprije po kamatnoj stopi koju banka plaća vlasnicima obveznica i koja iznosi šest odsto godišnje što je u odnosu na kamatnu stopu koja je aktuelna na tržištu depozita znatno veća”, objasnio je Zaimović.

Prosječna kamatna stopa, kako je dodao, se danas u crnogorskim bankama kreće u rasponu između 2,5 i 3,5 odsto na godišnjem nivou, a maksimalno dostižu iznos od oko četiri odsto.

”Ponuda kamatne stope od šest odsto vlasnicima obveznica predstavlja veoma atraktivan proizvod za svakog onog ko ima viška novca i ko želi da ga na pametan i siguran način investira”, smatra Zaimović.

On je rekao da je obveznica jedinstvena po tome što se prvi put prodaje preko Montenegroberze.

”To je dodatni benefit za sve vlasnike obveznica jer će, za razliku od bankarskih depozita za koje moraju čekati istek roka oročenja da bi došli do svog novca, imati mogućnost da ponude svoje obveznice na prodaju preko Montenegroberze ukoliko im bude trebao novac. Naša su očekivanja da će likvidnost trgovanja ovom hartijom biti veoma visoka i da će svi u relativno kratkom roku moći doći do svog novca”, rekao je Zaimović.

Cilj Hipotekarne banke je, kako je naveo, da kroz tu obveznicu donekle probude i crnogorsko tržište kapitala.

”Nadamo se da će našim primjerom krenuti i neke druge banke ili emitenti”, kazao je Zaimović.

Nakon završetka takozvanog primarnog postupka startuje sekundarna prodaja i ona će trajati svih narednih sedam godina koliko je krajnji rok dospjeća obveznica.

Zaimović je, objašnjavajući zašto se banka odlučila na prodaju obveznica, rekao da ta emisija predstavlja dopunski kapital Hipotekarne banke koji joj omogućava da nastavi trend rasta koji je imala u prethodnih sedam godina.

”U dosadašnjoj realizaciji emisije banke se nijesu pojavljivale kao kupci. Većina kupaca su pojedinci i nešto manje kompanije. Prema informacijama koje imamo mislimo da će emisija biti relativno brzo i mnogo prije roka realizovana skroz do kraja”, kazao je Zaimović.

Komentarišući moguće rizike, Zaimović je rekao da je jedan od rizika da može doći do nelikvidnosti emitenta, koji neće moći svoju obavezu da realizuje na vrijeme.

”To znači da u roku od sedam godina može da se desi neki problem sa Hipotekarnom bankom. Postoje drugi rizici, ali to su rizici zemlje koji sada za crnogorske građane nijesu toliko bitni”, objasnio je Zaimović.

Izvršni direktor Montenegroberze, Gojko Maksimović smatra da kroz navedeni instrument, koji predstavlja alternativu klasičnom bankarskom proizvodu, odnosno depozitima u bankama, berza može da pruži sve benefite onima koji posjeduju viškove sredstava.

Posljednjih nekoliko godina, kako je rekao, evidentiran je konstantan pad broja finansijskih instrumenata koji su prisutni na tržištu, zbog problema koje kompanije imaju u poslovanju kroz njihov odlazak u proces likvidacije ili stečaja.

”Drugi trend koji je prisutan je proces ukrupnjivanja vlasništva gdje većinski vlasnik na neki način potiskuje manjinske akcionare i samim tim dolazi do prestanka trgovanja hartijama navedenog emitenta”, rekao je Maksimović.

On je ocijenio da je trenutna emisija, koju sprovodi Hipotekarna banka od velikog značaja, jer se na taj način uvodi novi finansijski instrument.

”Uvodimo dužničku hartiju od vrijednosti, uvodimo instrument koji će imati rok dospjeća sedam godina, kreiramo na neki način novi segment trgovanja i nadamo se da će ovim projektom koji je započela Hipotekarna banka krenuti i ostali finansijski subjekti i ostale banke u Crnoj Gori i da ćemo uspjeti da cjelokupni bankarski sektor približimo tržištu kapitala”, rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, trenutno je cjelokupni bankarski sektor malo odvojen od tržišta kapitala.

Rukovodilac službe trgovanja Hipotekarne banke, Mirza Vodopić rekao je da se dospjeće obveznica očekuje krajem 2021. godine.

“Te obveznice će imati fiksnu kamatnu stopu od šest odsto koje će se isplaćivati u polugodišnjim iznosima. Sredstva koja prikupimo prodajom ovih obveznica biće obračunata kao dodatni kapital Hipotekarne banke”, rekao je Vodopić.

On je rekao da u Hipotekarnoj banci očekuju da usljed najavljenog nastavka pada kamatnih stopa cijene obveznica nastave da rastu.

Minimalna uplata za obveznice je deset hiljada eura. Nominalna vrijednost obveznice je 100 eura.

Minimalni iznos koji investitor može kupiti u primarnoj kupovini je 100 komada obveznica. Nakon toga se može kupovati manji iznosi. Minimalno je 100 eura, što je vrijednost jedne obveznice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *