Belgijanci grade prvi “pivovod” na svijetu

Dodajte komentar

U Belgijskom gradu Brugesu, velik problem u očuvanju samog grada kamenom popločanih ulica, ali i srednjevjekovnih građevina, predstavljaju brojni kamioni koji prevoze pivo iz stare pivare De Halve Maan koja se nalazi u samom centru grada.

Svake godine više od 500 cisterni sa pivom prolazi gradskim ulicama, što je čak 85 posto kamionskog prometa u centru grada. Umorni od buke, zagađenja i oštećenja koje kamioni izazivaju, gradske valsti belgijskog grada Brugesa odobrili su gradnju prvog “pivovoda” na svijetu.

Cjevovod koji će biti dužine tri kilometra izgradiće se od pivare do obližnje industrijske zone u kojoj će se pivo flaširati i potom otpremati pivopijama širom svijeta, izjavio je direktor pivare Xavier Vanneste. I dodao “Ideja se rodila iz ekoloških, a ne ekonomskih pobuda” izjavio je Vanneste.

Pivo se u De Halve Maanu proizvodi pet vjekova, a pivaru godišnje poseti više od 100.000 turista.Postupak flaširanja piva odavno je premješten iz pivovare, ali sama proizvodnja ostala je i ostaće u samom gradskom centru.

Prilikom izgradnje prvog pivovoda na svijetu koristiće se najnovije tehnologije, razvijene pri konstruiranju naftovoda i plinovoda. Troškove izgradnje snosiće pivovara, a izgradnja bi trebala početi sljedeće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *