Berane postaje regionalni biznis centar

Dodajte komentar

U toku je proces realizacije projekta “Uspostavljanje regionalnog biznis centra sa biznis inkubatorom na sjeveroistoku Crne Gore“. Ovaj projekat se realizuje kroz program “Međuopštinski razvojni grant“ Delegacije Evropske unije, sa kojom je Opština Berane potpisala ugovor u decembru 2013. godine.

“Opšti cilj ove akcije je socio-ekonomski razvoj i povećanje konkurentnosti sjeveroistočne regije kroz razvoj biznis sektora, dok je poseban cilj da se ojačaju mikro, mala i srednja preduzeća kroz održivo međuopštinsko pružanje usluga u opštinama Berane, Bijelo Polje, Rožaje, Plav i Andrijevica. Ovom akcijom će pet lokalnih samouprava udružiti svoja sredstva u cilju povećanja nivoa podrške koju pružaju biznisima. To će direktno doprinijeti uravnoteženju regionalnog razvoja u Crnoj Gori kroz efektivniju ulogu lokalnih vlasti u socio-ekonomskom razvoju”, objasnili su u Opštini Berane.

Kako su dodali, akcija će rezultirati jačanju međuopštinske saradnje kroz uspostavljanje regionalnog biznis centra i inkubatora kao međuopštinskog preduzeća, i jačanju kapaciteta lokalne samouprave da pruži kvalitetne usluge lokalnim biznisima.

U Beranama, trenutno neiskorišćene industrijske prostorije u biznis zoni “Rudeš” biće rekonstruisane i obnovljene u biznis centar i inkubator, obezbjeđujući na taj način adekvatan prostor za početak biznisa.

Ukupna vrijenost projekta je 630.000 eura, od čega je grant Evropske Unije 480.000. eura a ostatak je učešće Vlade Crne Gore i Opštine Berane. Partneri na ovom projektu su opštine Plav, Andrijevica, Rožaje i Bijelo Polje i Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije. (CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *