Uprkos krizi, Evropa nikad bogatija

Dodajte komentar

Kumulativna vrijednost imovine evropskih građana dostigla je ove godine 56.000 milijardi eura, uz nejednaku raspodelu i unutar zemalja i po zemljama.

Uprkos privrednoj krizi, privatna imovina Evropljana nije nikada ranije dostigla tako visoku vrijednost, piše francuski list Figaro, što negativno utiče na ukupni potencijal ekonomskog rasta na Starom kontinentu.

Prema studiji švajcarske banke “Julius Baer”, prvi put objavljenoj ove godine, ukupna vrijednost imovine koju posjeduju evropski državljani porasla je 1,7 odsto u 2014, dostigavši 56.000 milijardi eura, što prevazilazi nivo iz 2007, pre izbijanja finansijske krize.

Analitičari ove banke očekuju da će se ovaj trend nastaviti, i predviđaju rast vrijednosti imovine Evropljana od 40 odsto do 2019, kada će ona dostići 80.000 milijardi eura.

U studiji se navodi da prosječna vrijednost imovine po odrasloj osobi u Evropi ove godine iznosi 167.100 eura, ali uz izrazito nejednaku raspodjelu, pošto 10 odsto domaćinstava drži više od polovine bogatstva na Starom kontinentu.

U Luksemburgu, na primjer, svaka punoljetna osoba posjeduje imovinu vrijednu 400 hiljada eura, u prosjeku.

Ekstremna nejednakost raspodjele bogatstva usporava rast zemlje i snižava globalnu tražnju, ističu stručnjaci ove banke, dodajući da građani Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije učestvuju sa blizu tri četvrtine u ukupnoj vrednosti imovine na Starom kontinentu.

Ekonomska kriza najviše je uticala na prosječnu vrijednost imovine u Španiji i Grčkoj. U Španiji je ona od 2007. godine smanjena za 1.400 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *