Konzorcijum “Akuo-Ivicom” traži kredit od 100 miliona eura od EBRD za gradnju vjetrenjača na Krnovu

Dodajte komentar

Francusko-austrijski konzorcijum „Akuo-Ivicom”, zatražio je kredit od EBRD-a za gradnju vjetrogeneratora na Krnovu. Procjenjuje se da je vrijednost ovog projekta, za koga je izdata građevinska dozvola, između 100 i 120 miliona eura.

“S obzirom da se radi o izuzetno velikom ulaganju, kompletna investicija se procjenjuje na oko 100 do 120 miliona eura,  investitor ta sredstva nije mogao obezbijediti od komercijalnih banaka već je stupio u kontakt sa razvojnim bankama koje su tražile dodatne uslove kako bi odobrile kredit. U tom smislu, organizovano je niz sastanaka i intezivirana komunikacija sa predstavnicima Evropske banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u cilju pronalaženja zajedničkog rješenja kako bi se omogućilo projektno finasiranje izgradnje pomenutog vjetroparka”, navodi se u vladinoj Informaciji.

Uskoro Nacrt direktnog sporazuma: Istovremeno, kako se navodi u Vladinom dokumentu, kroz pregovore sa investitorom i pomenutom bankom u toku je priprema teksta Nacrta direktnog sporazuma koji će, između ostaloga, omogućiti uvođenje zamjenske kompanije tokom perioda ugovora (tzv. step-in right); garantovanje cijene iz osnovnog ugovora tokom perioda trajanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije i garantovanje ispunjenja zakonskih nadležnosti od strane Crnogorskog operatora  tržišta električne energije ili njegovog eventualnog pravnog sljedbenika. Imajući u vidu da su pregovori u vezi teksta Nacrta direktnog sporazuma u finalnoj fazi, nakon usaglašavanja konačne verzije, pomenuti sporazum će biti poslat Vladi Crne Gore na razmatranje i usvajanje, piše u tekstu.

Prvobitnim Ugovorom se državno zemljište se daje u zakup na period od 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno 5 godina. Investitor je izvršio uplatu zakupnine od početka perioda zakupa za 2013. i 2014. godinu u ukupnom iznosu od 34.078,10  eura.

Šta piše u prvobitnom Ugovoru: Za prvih 12 godina rada vjetroelektrane otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani je zagarantovana i ne može biti manja od 95,99 €/MWh. Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo (opštine Nikšić ,Šavnik i Plužine) zaključen je 5. avgusta 2010. godine sa konzorcijumom „MHI-IVICOM Consulting GmbH“ čiji su članovi bili “Mitsubishi Heavy Industries” iz Japana i “Ivicom Consulting” GmbH iz Austrije. Period zakupa je 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno 5 godina. Nedugo zatim, konzorcijum se obratio Ministarstvu ekonomije sa zahtjevom da umjesto kompanije „Mitsubishi Heavy Industries“, francuska kompanija „Akuo Energy“, pristupi konzorcijumu kao novi lider konzorcijuma, nakon čega je Ministarstvo ekonomije 24. septembra 2012. godine zaključilo da kompanija „Akuo Energy“ zadovoljava uslove iz Tenderske dokumentacije i da može zamijeniti kompaniju „Mitsubishi Heavy Industries“ u konzorcijumu. Idejni projekat krnovske vjetroelektrane uradio je zagrebački stručnjak Dinko Čondić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *