Hoće li se kriza u Europi razvijati kao ona u Japanu?

Dodajte komentar

Danas stanje u Eurozoni počinje sve više ličiti na ono što se događalo u Japanu nakon 1989. godine, kada je nakon tri decenije stalnog rasta, zemlja upala u duboku finansijsku krizu i razdoblje duge ekonomske stagnacije, popularno nazvano ‘izgubljenim decenijama’, a koje još traje.

Usporavanje rasta ekonomije, spori rast kredita i sve starije stanovništvo zajedničke su boljke evropske i japanske ekonomije. U Japanu nakon prvih znakova krize, kompanije su se fokusirale na snižavanje duga, te su proizvodnju otpremili u jeftinija područja. To je dovelo do stagniranja plata, a tako i do manje potrošnje. Cijene su padale, te je došlo do stvaranja deflacije.

– Iako razlozi za krizu nisu identični onima u Evropi, simptomi su vrlo slični i situacija zahtijeva dodatne intervencije ljudi na čelu. Iako ne očekujemo skorašnju deflaciju u Evropi, ovdašnja ekonomija vrlo vjerovatno će nastaviti sa svojim posrtanjem – tvrdi Henrik Lodde, finansijski strateg DZ banke iz Frankfurta.

– Investitori u Evropi smatraju kako su daleko vremena kada će kamatne stope opet početi rasti. Evropska centralna banka moraće učiniti više – slično je saopštio i Mark Dowding, jedan od dvoje direktora visoko profitabilnog BlueBay Asset Managementa.
– Obnovljeni aktivizam Maria Draghia daje neku nadu da Stari kontinent neće doživjeti sudbinu kao Japan tokom devedesetih, no niski rast u prihodima kombiniran s velikom nezaposlenošću stvara negativnu atmosferu koja okružuje evropsku ekonomiju – zaključio je Nikolaos Panigirtzoglou, londonski analitičar JPMorgan Chase & Co.

Evropu, ipak, ne bi trebala zadesiti situacija poput one u Japanu: vladama nikad nije bilo jeftinije i jednostavnije posuđivati novac, dok Evropska centralna banka namjerava kroz jeftine zajmove bankama potpomoći ekonomijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *