Dobra startup ideja: Kinetičko-solarni punjač iz Srbije osvaja Ameriku(VIDEO)

Dodajte komentar

Prvi proizvod koji je ova mlada kompanija razvila je inovativna EnGo javna stanica za punjenje mobilnih telefona. Ova stanica se napaja isključivo iz obnovljivih izvora energije i to ne iz jednog već iz dva izvora: kinetičke i solarne energije.

Sastavni dio EnGo stanice su kinetičke ploče koje proizvode obnovljivu energiju svaki put kada neko zgazi na njih. Sa dodatnom energijom koja se dobija i iz solarnih panela EnGo stanica će napuniti ne samo mobilne telefone već i tablete i ostale prenosive uređaje. Prva instalacija Engo stanice se desila u SAD na američkom univerzitetu Webster u gradu Sent Luisu. Istovremeno ova mlada srpska kompanija je početkom septembra isporučila prenosive modele EnGo punjača najvećem američkom mobilnom operateru AT&T, lideru u oblasti telekomunikacija u SAD sa ostvarenim prometom od nevjerovatnih 130 milijardi dolara u 2013. godini. AT&T će koristiti EnGo proizvode u cetvoromjesečnoj turneji u kojoj ce obići preko 20 američkih gradova.

Ovo će omoguciti Volta Technology da njene proizvode vidi skoro čitava Amerika. Petar Mirović, CEO VOLTA Group u čijem je sastavu Volta Technology, kaže da je kompanija od samog starta zacrtala da joj je izvoz primaran cilj.

“Poslovi koje smo zaključili sa AT&T I Webster Univerzitetom i pozitivne utiske koje su naši proizvodi ostavili u Americi za nas predstavljaju veliku motivaciju. Interesovanje je veliko i plan nam je da naše proizvode plasiramo i na druga inostrana trzišta. Trenutno izgrađujemo globalnu distributivnu mrežu preko koje želimo da plasiramo i druge proizvode na kojima naš tim vrijedno radi” ,kaze Mirović.

“Svaki grad u svijetu koji pametno planira svoju budućnost zna da će energetska efikasnost biti ključna u godinama pred nama. Kombinacija kinetičke i solarne energije koju smo mi razvili se pokazala kao dobitna kombinacija koja ima mnoge prednosti i koja može biti iskorišćena za mnoge druge namene.” dodaje Mirović

Branko Živković jedan od osnivača Volta Group kaže da je cijeli tim svojim marljivim i vrijednim radom doprinio da se proizvodi na vrijeme isporuče američkim klijentima.

“Očekujemo uskoro saradnju i sa gradovima u Srbiji i regionu. Želimo da tehnologuju koju smo razvili plasiramo i u našoj zemlji i time pomognemo našim gradovima da uvide sve benefite koji obnovljivi izvori energije mogu da donesu kako zaštiti životne sredine tako i gradskim budžetima.” kaze Živković.

“Čisti izvori energije su svuda oko nas i zato je potrebno izgraditi insfrastrukuru koja će moći da tu energiju stvara i skladišti.” zaključuje Živković.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *