Akcije CGES-a rekordno rastu

Dodajte komentar

Cijena akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) nastavila je da raste na Montenegroberzi i dostigla 0,5602 eura.

Sa izjavom ministra ekonomije Hrvatske Ivana Vrdoljaka da će uskoro potpisati saglasnost da energetski kabl koji će spajati Crnu Goru i Italiju prođe kroz njihove vode, akcije CGESa su naglo skočile i iz dana u dan imaju sve veći trend rasta. Tokom jučerašnjeg dana na Montenegroberzi prodato je 21.966 akcija CGES-a, čija je vrijednost 12.305,9400 eura.

Godinu dana unazad cijena akcije CGES-a iznosila je 0,5172, prije dvije godine 0,5000, dok je juče dostigla 0,5602 eura i veoma brzo grabi ka najvećoj ovogodišnjoj cijeni od 0,5800 eura za akciju te kompanije.

Brz rast cijene akcije CGES-a ne čudi ekonomsku analitičarku Anu Nives-Radović, koja je DN kazala da činjenica da informacije o poslovnim aktivnostima kompanija utiču na interesovanja ulagača je nešto što je ovoga puta potvrđeno na primjeru CGES-a.

“Rast cijene akcija uslovljen je povećanom tražnjom učesnika na tržištu kapitala koji su ulaganje CGES prepoznali kao nešto što bi u budućnosti moglo donijeti dodatnu korist. Veliki broj ulagača očekuje da će sa početkom radova na projektu cijena dodatno porasti, kada će biti povoljan trenutak da ih prodaju onima koji budu željeli da u CGES ulažu i nakon što projekat bude realizovan”, objasnila je Radović.

Svaka pozitivna informacija na ovaj način, kako tvrdi Radović, utiče na proces donošenja odluka ulagača, dok bismo bili svjedoci suprotnog trenda da je objavljena informacija da je projekat iz određenih razloga odložen.

“Dakle, na promjenu cijene akcija informacija o dešavanjima u kompaniji ne utiče direktno, već ona diktira nivo tražnje, pri čemu su ove informacije jedan od ključnih faktora, bilo da je riječ o zvaničnim objavama kompanije ili glasinama koje su uspjele da utiču na odluke znatnog broja ulagača čiji potezi mogu da izazovu vidljivije promjene na berzi” zaključila je Radović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *