Prodaja korporativnih obveznica Hipotekarne banke u srijedu

Dodajte komentar

Po prvi put na crnogorskom tržištu kapitala, u srijedu 1. oktobra, održaće se javna ponuda-primarna prodaja korporativnih obveznica emitenta Hipotekarna banka AD Podgorica, saopšteno je iz Montenegroberze AD Podgorica.

Naime, Rješenjem Komsiije za hartije od vrijednosti o odobrenju prospekta za javnu ponudu emisije obveznica, od srijede je predviđena kontinuirana javna prodaja koja će se obavljati u naredna tri mjeseca ili do realizacije cjelokupne količine obveznica prije predviđenog roka.

Ukupno na prodaju će biti ponuđeno 100 hiljada obveznica pojedinačne nominalne vrijednosti od 100 eura. Rok dospijeća obveznica je sedam godina, a one nose godišnju kamatnu stopu od 6% i predviđaju polugodišnju isplatu kupona (kamate), dok se glavnica isplaćuje po dospijeću.

Detalji o samoj obveznici kao i svi relevantni finansijski podaci emitenta „Hipotekarne banke“ AD Podgorica, nalaze se u okviru Prospekta, dostupnog na web sajtu Montenegroberze AD Podgorica.

Navedena emisija obveznica ima višestruke koristi za crnogorsko tržište kapitala. Naime sa njom smo kao tržište uspjeli da povećamo ponudu finansijskih instrumenata i da utičemo na raznovrstnost hartija od vrijednosti prisutnih na tržištu. Ovom prilikom želimo i da iskažemo zahvalnost Hipotekarnoj banci, koja je prepoznala Montenegroberzu AD Podgorica kao mjesto na kojem može da vrši uspješno prikupljanje kapitala i obezbjeđuje dugoročne izvore finansiranja. Od važnosti za Berzu, predstavlja i ročnost navedene obveznice jer ona trenutno po roku dopijeća nosi najveći vremenski horizont u segmentu dužničnih hartija od vrijednosti kreiranih na domaćem finansijskom tržištu, čime smo dobili novi instrument kojim će se u narednih sedam godina moći obavljati sekundarna trgovina.

Nadamo se da će biti uspješna realizacija planirane emisije kao i da će koracima Hipotekarne banke AD Podgorica, krenuti i ostali privredni subjekti i da će prepoznati snagu i mogućnosti Montenegroberze AD Podgorica u polju zadovoljena finansijskih potreba i obezbjeđivanja dugoročnih finansijskih sredstava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *