Kina pokreće direktnu trgovinu između juana i eura

Dodajte komentar

Kina će dozvoliti direktnu trgovinu između juana i eura, saopštila je danas Kineska platforma za trgovinu devizama.

“Ovaj sistem već nudi platformu na kojoj se obavljaju transakcije između juana i eura, a uvođenjem direktne trgovine između tih valuta američki dolar više neće biti korišćen kao valuta posrednik u računanju kvota”, navodi se u saopštenju kineskog operatera, a prenosi agencija Frans pres.

Cilj ovakvog poteza je, prema saopštenju Kineske platforme, promovisanje bilateralne trgovine i investicija, kao i pojednostavljenje procesa korišćenja juana u prekograničnoj trgovini i niži troškovi konverzije.

Kina je još u junu pokrenula direktnu trgovinu između juana i britanske funte, a već dugo ima direktnu valutnu razmjenu sa SAD, dok je u poslednjih nekoliko godina dopustila i direktnu razmjenu između juana i japanskog jena, australijskog dolara, novozelandskog dolara i malezijskog ringita.

“Direktno trgovanje doprinosi povezivanju renminbija i druge valute kojom se najviše trguje na svijetu, i predstavlja značajan korak za globalizaciju renminbija”, izjavio je direktor odjeljenja britanske banke HSBC za Kinu, Rajan Song.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *