Italija: Umjesto imovine, država mafijašima oduzima sinove

Dodajte komentar

Italija se dugo borila protiv mafije oduzimajući njenim najuvaženijim članovima nelegalno stečenu imovinu, ali sada sudije mafijašima oduzimaju nešto mnogo vrjednije: sinove.

Do sada je u Kalabriji od roditelja mafijaša oduzeto oko 20 maloljetnih sinova i poslato na rehabilitaciju, gdje ih stručnjaci usmjeravaju da žive i rade po zakonu.

Ova djeca su ranije uglavnom hapšena zbog sitnijih prekršaja, a pretpostavljalo se da će krenuti stopama svojih očeva koji zauzimaju visoka mjesta u mafijaškim klanovima. To je uostalom uobičajeno u mafijaškim porodicama. Zato su sudovi počeli da se pozivaju na zakonske odredbe koje im dozvoljavaju da oduzmu maloljetnike od porodica koje nisu u stanju da ih pravilno podižu i vaspitavaju.

Po odvajanju od roditelja, ova djeca život nastavljaju u institucijama za problematičnu omladinu u kojima su pravila života veoma stroga. U tim institucijama mafijaška djeca su pod nadzorom psihologa koji im predstavljaju sve posljedice bavljenja organizovanim kriminalom, koliko za same mafijaše, toliko i za njihove žrtve.

Druženje sa psiholozima, u kojima često vide stariju braću, polako počinje da mijenja ovu djecu – oni čak i volontiraju u domovima za nezbrinutu djecu i sličnim ustanovama. Drugim riječima, oni počinju da rade nešto za džabe, zarad opšteg interesa.

Ova djeca naime iznova uče da steknu simpatije i poštovanje okruženja ali ovaj put ne zbog svog porodičnog imena već zbog sopstvene ličnosti. U takvim uslovima im prolaze godine u sicilijanskim institucijama, a kada postanu punoljetni imaju pravo da se vrate kući, sa nadom da će voditi “ispravan” život.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *