Bankari protiv ograničavanja kamatnih stopa

Dodajte komentar

Direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović keže za „Blic Crna Gora“ da kamatne stope nijesu najveći problem i da ima prečih stvari koje bi trebalo rješavati, prodaju hipoteka i naplatu loših kredita.

– Ograničenje kamatnih stopa je stara priča. Poznato mi je da u CBCg pripremaju analizu na osnovu koje bi do kraja godine moglo da dođe do ograničenja kamata na kredite. Ukoliko se ograniče kamatne stope, to će dovesti do smanjenja kreditne aktivnosti banka, koja je ionako niska, rekao je Zaimović.

On kaže da je to ozbiljno i kompleksno pitanje i da će se o njemu izjasniti Udruženje bankara kada i takva odluka bude dostavljena iz CBCG.

– Takvu restriktivnu mjeru siguno niko neće podržati na Udruženju banaka. Ako se želi nešto postići ovom mjerom, onda bi trebalo uraditi i nešto stimulativno za banke, kao na primjer smanjiti obavezne rezerve, izdvajanja za Fond za zaštitu depozita, rekao je Zaimović. On kaže da CBCG uglavnom ne konsultuje bankare kada donosi takve odluke i očekuje da će se takva praksa promijeniti.

– Ograničavanje kamata je zamazivanje očiju. Pitanje je da li će neko, ako takva mjera ne donese odgovarajuće rezultate, snositi od govornost i podnijeti ostavku, kaže Zaimović.

On ističe da je od visine kamatnih stopa, prioritetnije rješavanje prodaje hipoteka, koje banke ne mogu odmah da naplate zbog komplikovanih sudskih sporova koje moraju da vode.

– Da bismo naplatili hipoteku, zbog komplikovanih procedura, bankama je potrebno najmanje četiri godine, kaže Zaimović.

Iz CBCG su najavili ograničenje kamatnih stopa iako, kako kažu, izvršna vlast nije imala sluha za takvu mjeru. Viceguverner u Centralnoj banci Crne Gore Velibor Milošević je rekao da banke odobravaju kredite samo onima koji dokažu da im ne treba kredit.

Milošević je naveo i problem loših kredita, kojih ima više od 18 odsto, kao i da banke nisu sklone otpisivanju, već da pokušavaju da naplate sve što mogu.

Iz Unije poslodavaca „odlično“ je bio jedini komentar na najavu ograničenja kredite, jer za opširniji nisu imali vremena. Vlasnik mesne industrije Đorđije Goranović kaže da su kamate u Crnoj Gori visoke i da nijedna investicija ne može biti ekonomski dugoročno isplativa pod sadašnjim uslovima za kredite.

Izvor: Blic Crna Gora

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *