Viceguverner: CBCG ograničava kamatne stope! Ombudsman: To je pravi potez!

Dodajte komentar

Viceguverner Centralne banke Velibor Milošević najavio je da će CBCG ograničiti kamantne stope. Milošević kaže da u Crnoj Gori imamo skoro pa paradoksalu situaciju skoro je nemoguće dobiti kredit, iako banke imaju novca.

“Radimo jednu sveobuhvatnu analizu, ali sam siguran i mogu vam ekskluzivno najaviti da ćemo ići definitivno sa ograničvanajem kamatnih stopa, jer je očigledno da se izvršna vlast oglušila na preporuke CBCG”, kazao je Milošević 

Kako je dodao, privreda ne može izdaržati ovako visoke kamatne stope.

“Ja ne znam biznis koji može da vrati kamatnu stopu od 12 odsto za jedan investicioni projekat. To nije moguće i to ne postoji u razvijenim državama”, rekao je on.

Milošević kaže da u u Crnoj Gori imamo skoro pa paradoksalu situaciju, jer je skoro nemoguće dobiti kredit, iako banke imaju novca.

“Mi stalno slušamo bankare da u Crnoj Gori nema kvalitenih projekata, ali se ja apsolutno ne slažem sa tim. Mislim da ima kvalitetnih projekata. Bankari su očigledno naučili lekciju, ranijih godina nijesu dobro procjenjivali kreditni rizik, pa sada skupljamo trule plodove takvog rada. Vi kod crnogorskih banaka možete dobiti kredit jedino ako podjete u banku i ubijedite ih da vam kredit ne treba. U suprotnom nećete dobiti kredit”, rekao je on.

I Milošević je mišljenja da odluka Evropske centralne banke o smanjenju referentne kamatne stope neće uticati na smanjenje kamata kod crnogorskih banaka. Problem je, kako dodaje i to što ima nešto više od 18 odsto loših kredita. Banke nijesu sklone otpisvanju loših kredita i pokušaće da naplate sve što mogu da naplate, i to je potpuno legitimno, dodaje Milošević.

“Ja, međutim, zamjeram bankama to što nemaju ekonomske senzibilnosti, jer ne posluju samostalno, izolovano, već su dio sistema”, kaže Milošević.

Kalač: Ograničenje kamatnih stopa pravi potez

Namjera Centralne Banke da ograniči kamatne stope dobar je potez, smatra bankarski ombudsman Halil Kalač. On kaže da su visoke kamatne stope gušile i građane i privredu.

To što je Centralna Banka najavila da će ograničiti kamatne stope uz obrazloženje da su izuzetno visoke, sasvim je opravdana reakcija smatra bankarski ombudsman Halil Kalač.

“Zato što je CB poslala preporuku bankama, negdje sredinom godine, da su kamatne stope vrlo visoke i da mogu da ugroze finansijsku stabilnost ukoliko se nešto ne promijeni. Nije bilo reakcije banaka na tu preporuku pa se Centralna banka odlučila na naredni korak”, istakao je Kalač za radio Antena M.

On kaže da to pokazuje odlučnost vrhovne monetarne nezavisne institucije da se obračuna sa visokim kamatnim stopama koje guše ne samo građane već i privredu. Kalač podsjeća da je u martu poslao preporuku bankama da smanje kamatne stope na kreditne kartice i dozvoljena minusna stanja na tekućim računima.

“Banke nijesu reagovale adekvatno na te naše preporuke. Mislim da sada CB procjenjuje da treba u tom pravcu da preduzme nešto. Vjerovatno njihova odluka ima uporište i u tome da banke imaju novca odnosno prisutan je sufcit likvidnosti i profitabilno poslovanje banaka. Ako je sve tako onda je pitanje zašto su kamatne stope u Crnoj Gori visočije od onih u regionu”, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *