Svjetske berze: ‘Podaci iz Evrope zabrinjavaju’

Dodajte komentar

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle nedelje oštro pale, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji iz nekih od najvećih svjetskih ekonomija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedelje skliznuo 1 posto, na 17.113 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,4 posto, na 1.982 boda, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 4.512 bodova. To je najveći nedeljni pad tih indeksa od početka avgusta.

Pad cijena dionica posljedica je zabrinutosti ulagača u vezi tempa rasta najvećih svjetskih ekonomija. Osim u SAD-u, ni u jednom drugom situacija nije blistava, no najviše zabrinjava slabost eurozone.

Prema izvještaju kompanije Markit, PMI indeks i proizvodne i uslužne djelatnosti u Francuskoj u rujnu je pao s 49,5 na 49,1 bod, najniži nivo u posljednja tri mjeseca, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Nisu impresionirali ni podaci iz Njemačke, dok je u cijeloj eurozoni PMI indeks za privatni sektor skliznuo s 52,5 na 52,3 boda, najniži nivo u ovoj godini i ispod očekivanja analitičara.

„Podaci iz Evrope zabrinjavaju. Nismo očekivali da će se tamošnja situacija brzo poboljšati, ali smo očekivali postupno jačanje, a ne slabljenje ekonomske aktivnosti“, kaže David Lebovitz, strateg u J.P. Morgan Fundsu.

Cijene dionica na Wall Streetu bile su pod pritiskom i zbog jačanja dolara, što je posljedica špekulacija da će američka centralna banka uskoro zaoštriti monetarnu politiku. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na grupu šest vodećih svjetskih valuta, dostigao je najviši nivo u četiri godine.

„Uspon dolara zabrinjava jer bi mogao izazvati pad prihoda velikih američkih kompanija, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni“, kaže John Schmitz, portfelj menadžer u fondu Bahl & Gaynor.

Premda su se u petak cijene dionica ponešto oporavile, nakon podatka o bržem rastu američke ekonomije u drugom tromjesečju nego što se prije procjenjivalo, indeksi nisu uspjeli nadoknaditi sve gubitke iz prvog dijelanedelje.

I na evropskim su burzama cijene dionica prošle nedelje pale. Londonski FTSE skliznuo je 2,7 posto, na 6.649 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,2 posto, na 9.490 bodova, a pariški CAC 1,5 posto, na 4.394 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošle nedelje oslabio 0,6 posto, na 16.229 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *