Razmatrane mogućnosti pridruživanja Crne Gore “Europa Re” sistemu osiguranja od prirodnih katastrofa

Dodajte komentar

Ministar finansija Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa predstavnicima Svjetske banke, Raymod Bourdeaux-om i Joaquin Toro-m, zaduženim za realizaciju Projekta „Mehanizam osiguranja od prirodnih nepogoda za Jugoistočnu i Centralnu Evropu (SECE CRIF)“.

Tema sastanka odnosila se na nastavak dijaloga o mogućnosti pridruživanja Crne Gore navedenom Projektu. U okviru pomenutog Mehanizma, već je osnovano osiguravaćuje društvo Europa Re, sa sjedištem u Švajcarskoj, čiji je zadatak uspostavljanje regionalnog sistema osiguranja od prirodnih katastrofa, koji se realizuje uz podršku Svjetske banke. Do sada su društvu pristupile Albanija, BJR Makedonija I Republika Srbija. Učešće u Mehanizmu, odnosno u društvo Europa Re, zahtjevalo bi određenu participaciju države u kapitalu samog društva.

Pojekat je osmišljen sa namjerom da se poljoprivrednicima, preduzetnicima, vlasnicima stambenih objekata, samimim državama, kao i svim zaintesovanim subjektima omogući potpunija finansijska zaštita, odnosno osiguranje u slučaju prirodnih katastrofa.

Realizacija ovog oblika osiguranja podrazumijevala bi aktivno učešće nacionalnih osiguravajućih društava, preko kojih bi se proizvodi plasirali na tržištu, uz mogućnost reosiguranja.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivira komunikacija kako bi se ispitali svi aspekti potencijalne saradnje i definisale obaveze, koje bi u slučaju pristupanja, nastale za sve partnere. U tom vidu, potrebno je razmotriti pitanja koja se odnose na način učešće države u društvu, zainteresovanost domaćih osiguravajući kompanija, te ispitati zakonske propise i okvire, čime bi se stvorili preduslovi za impelmentaciju projekta u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *