Prodaja Hypove mreže u jugoistočnoj Evropi do kraja oktobra?

Dodajte komentar

Prodaja mreže posrnule austrijske Hypo Alpe Adria Bank International u jugoistočnoj Evropi kasni, priznao je u danas objavljenom razgovoru za austrijski poslovni list WirtschaftsBlatt bančin čelnik Herbert Walter, najavljujući završetak tog procesa do kraja oktobra.

Prvobitno se očekivalo da će mreža Hypovih podružnica u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori biti prodata u avgustu odnosno septembru, navodi WirtschaftsBlatt.

Prodaja kasni zato što se zainteresovanim kupcima željelo dati više vremena da se upoznaju sa situacijom, kazao je Herbert Walter, a dodatni je razlog po njegovim riječima što su u Hypou željeli “temeljito proučiti izložene ugovore i koncepte”.

Kao zadnji rok za prodaju Walter navodi kraj oktobra, nakon čega će sadašnji Hypo Alpe Adria International biti sveden na ‘lošu’ banku koja će upravljati toksičnom imovinom.

Prema planu kontrolisanog gašenja Hypoa koji je odobrila Evropska komisija, banka mora prodati mrežu podružnica u jugoistočnoj Evropi do sredine iduće godine, podsjeća Reuters.

Walter u intervjuu nije naveo imena mogućih kupaca a Reuters je nedavno objavio, pozivajući se na dva neimenovana izvora, da je najizgledniji kandidat za kupovinu američka investicijska kompanija Advent International, koja je udružila snage s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Na kraju juna imovina Hypove mreže ogranaka u jugoistočnoj Evropi iznosila je 8,5 milijardi eura a u prvoj polovini godine zabilježili su gubitak od 4,3 milijona eura, navodi Reuters. U Hypovim je knjigama njezina vrijednost procijenjena na 500 miliona eura.

Austrija je 2009. bila prisiljena nacionalizovati Hypo nakon višegodišnje neobuzdane ekspanzije banke u matičnoj Austriji i na području bivše Jugoslavije, podsjeća Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *