Hrvatska: Država Hypu nudi dio Golog otoka

Dodajte komentar

Nakon što se odustalo od kupovine zemljišta za izgradnju LNG terminala na Krku, država sad Hypo banci nudi novo rješenje – zamjenu za dio Golog otoka.

Naime, parcela na kojoj bi trebalo da nikne terminal pod hipotekom je te banke i dok god se slučaj ne riješi, projekt će i dalje stajati na mrtvoj tački.
“Namjera nam je zamijeniti jedan dio zemljišta na Golom otoku koji bi odgovarao tržišnoj vrijednosti zemljišta na Krku. Rješavanje pitanja zemljišta svakako će ubrzati cijeli projekt s obzirom na to da je to preduslov za izdavanje građevinske dozvole”, rekao je za tportal Mladen Antunović, direktor kompanije LNG Hrvatska.ž

Iako on tvrdi da se kontinuirano vode pregovori s Hypom, iz te banke su nam pak odgovorili kako ih niko nije direktno kontaktirao o ideji zamjene zemljišta Krk – Goli otok.

Za taj predlog su saznali nakon što je Državna kancelarija za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) nedavno javno objavio rezultate akcije u kojoj se nudi 100 državnih nekretnina. Među njima je i Goli otok, a jedan od pristiglih prijedloga je od LNG Hrvatske.

Sporno zemljište na Krku u vlasništvu je kompanije Ćuf, jedne od kompanija u sklopu Dina Petrokemije koju najvjerovatnije čeka stečaj. Njegova vrijednost se dosad procjenjivala od 22 do 45 miliona eura. Hypo nad zemljištem ima hipoteku tešku 23,5 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *