Tako se to radi: Makedoncima subvencije za kupovinu stana ili kuće

Dodajte komentar

Uz subvencije koje daje Vlada Makedonije preko projekta “Kupi kuću-Kupi stan”, jedna porodica prilikom kupovine nekretnine uštedi i do 14.000 eura.

U zavisnosti od toga da li jednoj porodici treba više pomoći za učešće ili za otplatu rate, ovaj program nudi dva modela “Pola rate/75 odsto rate” i “Pola učešće/75 odsto učešće”, u zavisnosti od toga da li kupujete stan ili kuću prenio je makedonski portal Time.

Na primjer, za kredit od 50 hiljada eura, ako se kupuje stan, u prve tri godine mjesečna rata je 301,7 eura, od kojih 150, 85 eura plaćaju građani, a isto toliko vlada.

Još su veće pogodnosti ukoliko se kupuje ili gradi kuća. U ovom slučaju vlada subvencioniše 75 odsto rate. Ovo znači da će za kredit od 50 hiljada eura građani u prve tri godine plaćati samo 25 odsto rate odnosno samo 75,4 eura i samo 78,25 eura u četvrtoj i petoj godini.

Od nedavno su smanjene i kamate na ovaj kredit tako da za prve tri godine iznosi 3,95 odsto i 4,44 odsto u četvrtoj i petoj godini i trenutno su najniže na tržištu.

Za one kojima je bila potrebna pomoć za učešće vlada subvencioniše polovinu, odnosno 75 odsto učešća u zavisnosti od toga da li se kupuje stan ili kuću, tako da za kredit od 50 hiljada eura uz učešće od 12.500 eura ako se kupuje stan, vlada plaća 6.250 eura, a ako se kupuje ili gradi kuća 9.375 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *