SocGen banka posvećena zaštiti životne sredine: Biciklistička stajališta i električni bicikli za zaposlene

Dodajte komentar

Neophodnost zaštite životne sredine postaje sve značajnija pa je, nakon pošumljavanja parkova u Podgorici koje je organizovala povodom jubileja 150 godina od osnivanja Societe Generale Grupe, Societe Generale banka Montenegro odlučila da ponovo bude primjer kako treba misliti i djelovati “zeleno”.

U cilju smanjenja emisije štetnih gasova, banka je kupila dva službena bicikla na električni pogon za svoje zaposlene. Ispred sjedišta banke postavljeno je i stajalište za bicikle namijenjeno klijentima i zaposlenima banke kojima su bicikli prevozno sredstvo, ali i stil života. Vožnja bicikla nije samo vid rekreacije i doprinosa sopstvenom zdravlju, to je ujedno i način da se njihovom upotrebom smanji emisija štetnih gasova koje ispuštaju automobili. Bicikli se mogu koristiti za posjetu klijentima, raznošenje pošte i slično, a brendirani su logotipom Societe Generale Montenegro u namjeri da se promoviše posvećenost banke zaštiti životne sredine.

Ovo nije prva “zelena” akcija banke. Osim aktivnosti sadnje zelenila i pošumljavanja i opremanja parkova koje banka redovno organizuje, Societe Generale Montenegro je zamjenom stare i uvođenjem nove led tehnologije svijetlećih reklama na svojim ekspoziturama i u upravnoj zgradi u Bulevaru Revolucije u Podgorici, među prvima dala značajan doprinos smanjenju potrošnje električne energije.

U banci se sprovodi konstantna inicijativa za smanjenje potrošnje hartije, a time i očuvanja zelenila i drveća naše planete, a takođe je ustanovljena i praksa razdvajanja papirnog, plastičnog i metalnog otpada u kancelarijama.

 “Societe Generale Grupa razvila je aktivan pristup u zaštiti životne okoline u svim zemljama u kojima je prisutna. U skladu sa ovim pristupom Societe Generale Grupa je finansirala više ekoloških projekata, u Francuskoj i u inostranstvu, i to u različitim oblastima: u razvoju obnovljivih izvora energije (izrada vjetrenjača, realizacija projekata za iskorišćavanje solarne energije kao i energije iz recikliranog otpada itd), transportu bez zagađenja, kao i u oblasti pošumljavanja. Kao Grupa sa velikim brojem zaposlenih i ogromnom infrastrukturom, Societe Generale sprovodi kontinuirane napore da smanji i kontroliše emisiju ugljenika koja proističe iz poslovanja kompanije (potrošnje električne energije, korišćenja službenih vozila, potrošnje hartije, recikliranja otpada itd). Još 2007.godine Grupa je započela “Carbon program” sa velikom posvećenošću zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promjena.  

Kao dio Societe Generale Grupe, Societe Generale Montenegro daje svoj puni doprinos  realizaciji ovog programa i to kroz konkretne akcije koje su već rezultirale smanjenjem potrošnje električne energije u poslednje dvije godine i u samom sjedištu banke i u ekspoziturama. Nabavkom električnih bicikala za zaposlene u upravnoj zgradi banke Societe Generale Montenegro je napravila još jedan mali, ali značajan ekološki korak. Planirano je takođe i postavljanje solarnih panela na krovu parkinga za bicikle koji bi generisali električnu energiju potrebnu za punjenje električnih bicikala, ali i za potrebe spoljne rasvjete Upravne zgrade banke.

Na ovaj način, željeli bismo da damo pozitivan primjer i da podsjetimo da je potrebno anagažovanje svih aktera našeg društva ukoliko želimo, da svi zajedno, učinimo nešto korisno za našu okolinu.” – izjavio je zamjenik glavnog izvršnog direktora Societe Generale banke Montenegro Franck De Giorgio.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *