MTrading analiza: Funta stabilno nakon referenduma, dolar nastavlja jačati!

Dodajte komentar

Rezultat škotskog referenduma o odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva nije doveo do velike promjene u vrijednosti britanske funte. U četvrtak i petak kurs GBP/USD je porastao približno 1,50% što je manje od očekivanog. U trenutku pisanja članka, na platformama MTradinga, vodećeg online brokera u regionu, kurs GBP/USD iznosi 1,6325.

Osim britanske funte, i američki dolar je nastavio jačati u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta. U odnosu na euro, američki dolar u prošloj sedmici ojačao je dodatnih 1%, a trenutni kurs EUR/USD iznosi 1,2850 što je najniža razina od ljeta prošle godine. Od maja ove godine dolar je u odnosu na euro ojačao više od 8%.

Jačanje američkog dolara, zbog očekivano većeg prinosa nego što se mogao dobiti kroz kamatu na štednju, navelo je mnogo malih individualnih investitora na spekuliranje dolarom pa se odluka o kupnji ove valute pokazala ispravnom.

S obzirom na stanje u ekonomijama eurozone i SAD-a, može se očekivati nastavak jačanja dolara. Na temelju iznimno niske inflacije u eurozoni, Europska centralna banka će još godinama kamatne stope držati neuobičajeno niskima te će osim toga u finansijski sistem ubrizgati stotine milijardi eura. Radi toga će zaduživanje u eurima biti povoljnije nego u ostalim valutama pa će mnoge banke i veliki investitori posuđivati eure te posuđeni novac ulagati u hartije od vrijednosti denominirane u drugim valutama, a ponajviše u američkim dolarima, budući da, nakon 6 godina, prinos na finansijske instrumente u dolarima napokon počinje rasti. Prebacivanje velike količine kapitala iz eurozone u SAD će vjerojatno dovesti do nastavka jačanja američkog dolara u idućih godinu-dvije.

Dolar će vjerojatno jačati i u odnosu na australijski i novozelandski dolar te japanski jen. Iako su ove valute u posljednjih nekoliko mjeseci već oslabile 5-7% u odnosu na američki dolar, možemo očekivati nastavak trenda na temelju gore navedene situacije u SAD-u te stajališta centralnih banaka Australije, Novog Zelanda i Japana koje otvoreno kažu da su njihove valute i dalje precijenjene te da bi dodatno slabljenje bilo poželjno.

Cijene akcija/dionica na Zapadu i dalje rastu. Američki SP500 indeks je u petak ponovo dosegnuo rekordnu razinu, a trenutno se nalazi 9% iznad razine sa početka godine. Njemački DAX je od početka godine porastao 3,50%, no usporavanje rasta je bilo očekivano budući da je prethodnih nekoliko godina rastao po mnogo višim stopama od prosječnih. Vrijednost DAX-a je u 2013. godini porasla čak 24%.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (23.09.2014.) u 18:00, a na kojem će biti objašnjeno što je Forex te koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *