Ruske banke: Vratiti licencu za rad Atlas banci

Dodajte komentar

Asocijacija ruskih banaka pisanim putem je podržala crnogorsku Atlas banku u Moskvi smatrajući da je Centralna banka Rusije bila prestroga kad joj je u maju oduzela licencu za rad.

Poslije analize dokumenata, pravni eksperti Asocijacije ruskih banaka su ocijenili da je Centralna banka mogla da donese blažu kaznu, prenose Novosti.

Nije sporno da je bilo grešaka u radu Atlas banke, ali one nijesu bile takve da bi joj se oduzelo pravo na rad u Rusiji.

Pismo Asocijacije ruskih banaka ima posebnu težinu zato što će moskovski sud 1. oktobra rješavati žalbu Atlas banke na odluku Centralne banke Rusije da joj oduzme licencu. U ekspertizi ARB se tvrdi da su greške Atlas banke beznačajne ili čak i sporne i da nije bilo pravne osnove da se oduzme licenca.

“Nema banke koja ne pravi greške, ali se mora vidjeti koja je njihova realna težina. Na osnovu naše pravne analize mi smatramo da je odluka Centralne banke Rusije da oduzme licencu Atlas banci prestroga”, rekao je za Večernje novosti potpredsjednik Asocijacije ruskih banaka Jurij Ivanovič Kormoš, koji rukovodi pravnim odjeljenjem tog cehovskog udruženja.

Magistar Jurij Ivanovič Koromoš kazao je da mu je žao što se Atlas banka kasno javila za pomoć Asocijaciji ruskih banaka, jer vjeruje da se mogao zaustaviti proces oduzimanja licence pošto učinjene greške zaista njeisu velike.

On kao ekspert za pravna pitanja smatra da postoji šansa da Atlas banka na sudu dokaže da njen grijeh nije bio takav da joj se zabrani rad. Šteta je tim veća, kaže Jurij Koromoš, što je Atlas banka jedina crnogorska banka u Rusiji i mogla je još više da doprinese poboljšanju ekonomske saradnje sa Rusijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *