Ona je najplaćenija direktorica na svijetu

Dodajte komentar

Ove nedelje Larry Ellison odstupio je s mjesta izvršnog direktora Oraclea, a kao svoje nasljednike imenovao je bivšeg izvršnog direktora HP-a Marka Hurda te dosadašnju predsjednicu i izvršnu finansijsku direktoricu Oraclea Safru Catz.

Oni će u budućnosti zajednički voditi ovu kompaniju, pri čemu će Catz biti odgovorna za proizvodnju i finansije, dok će Hurd biti zadužen za prodaju, servise i globalne poslovne divizije – u Oracleu kažu da su Catz i Hurd ‘najbolji tim direktora u industriji’ koji će ih odvesti u još bolju budućnost.

Iako Safra Catz nije toliko razvikana po medijima poput npr. Marisse Mayer ili desne ruke Marka Zuckerberga Sheryl Sandberg, na Business Insideru napominju kako je njen izbor kao jedne od nasljednica Ellisona logičan jer je ona već dugo vremena druga najvažnija osoba u Oracleu.

Catz je u Oracle došla iz bankarskog sektora te je 1999. godine postala starija potpredsjednica, a u kratko je vrijeme napredovala te je neko vrijeme vršila dužnost izvršne potpredsjednice, dok je 2004. godine postala predsjednica Oraclea. Takođe, ona je i članica upravnog odbora kompanije, a 2011. postala je i izvršna finansijska direktorica. Neki od velikih projekata koje je sprovela tokom tog razdoblja uključuju brojna preuzimanja i spajanja drugih velikih kompanija, među njima i akvizicije PeopleSofta (vrijednost 10,3 milijardi dolara) i Sun MicroSystemsa (vrijednost akvizicije iznosila je 7,4 milijardi dolara).

Koliko je važna Ellisonu i Oracleu najbolje govori podatak da je Safra Catz najplaćenija direktorica na svijetu – tokom prošle godine zaradila je 44,3 miliona dolara, što je smanjene zarade u odnosu na godinu dana ranije kada je okrenula više od 50 miliona dolara, a s obzirom na novu poziciju, čini se da bi se njeno bogatstvo uskoro moglo dodatno povećati, prenosi Dnevnik.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *