DAN: CGES tužio EPSG, traži osam miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorski elektroprenosni sistem CGES tužio je pred podgoričkim Privrednim sudom Elektroprivredu zbog osam miliona eura duga koji se, kako se navodi u predlogu za izvršenje, odnosi na period od 1. januara do 31. maja 2013. godine.

U tom periodu EPCG nije platila CGES-u, u kome je predsjednik odbora direktora Dragan Laketić, korišćenje prenosnih kapaciteta električne energije, piše Dan.

Prije početka jučerašnjeg pripremnog ročišta, zastupnik EPCG Zoran Knežević tražio je odlaganje kako bi stranke u sporu pokušale da se dogovore mirnim putem, na šta nije pristao zastupnik CGES-a Darko Vukašinović. On je istakao da će o tom prijedlogu obavijestiti vlastodavca i pozvao se na to da strane mogu da se odluče za mirno rješavanje spora sve do zaključenja glavne rasprave.

Iako se konkretan spor između kompanija odnosi na korišćenje kapaciteta prenosne mreže za redovno snabdijevanje elekričnom energijom, spor je, prema nezvaničnim saznanjima Dana, indirektno vezan za prošlogodišnju krađu struje iz evropske interkonekcije za potrebe Kombinata aluminijuma.

Krađa struje je počela nakon što je EPCG 22. februara prestala da obezbjeđuje 84 megavata struje za KAP iz rezervi, a sa krađom se prestalo 25. maja.

Prema navodima sa jučerašnjeg ročišta, za EPCG nije sporna cijena po kojoj se snabdjevaču električnom energijom naplaćuje korišćenje prenosnih kapacitata, već količina isporučene električne energije, jer je, kako tvrde zastupnici EPCG, količina struje isporučene krajnjim potrošačima manja od količina koje je fakturisao EPCG.

Knežević je u cjelosti osporio potraživanje prema članu 153 Zakona o energetici, po kom su ugovorne strane dužne da zaključe ugovor o korišćenju prenosne mreže što za sporni period nije urađeno, jer je, kako tvrdi, CGES odbio da potpiše.

Knežević je istakao i da je EPCG prihvatila prijedlog za kompenzaciju međusobnih odnosa i predložila sastanak, koji CGES nije prihvatio. On je istakao i da je odluka RAE od 2. jula 2012. o odobravanju regulatornog prihoda i cijene neprihvatljiva i neprimjenljiva na sporni period jer, kako je pojasnio, ne sadrži količine prenijete struje, ni popis mjernih mjesta iz kojih se uzimaju podaci, na osnovu kojih se vrši fakturisanje.

Predložio je da sud u svojstvu svjedoka sasluša glavnog inženjera Vladimira Bojičića i Vladimira Kilibardu, kao i direktora Momira Grbovića na okolnosti osporavanja cijene i nezaključivanja ugovora među kompanijama.

Sudija Milica Popović zakazala je za 14. oktobar nastavak pripremnog ročišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *