Fed zadržao niske kamatne stope

Dodajte komentar

Američka centralna banka (Fed) je, po okončanju dvodnevnog zasijedanja, poručila da će se kamatne stope zadržati blizu nultog nivoa još neko “razumno vrijeme”.

Naime, prema ocjenama Feda, privredi SAD i dalje potrebna “nekonvencionalna” podrška.

Mnogi ekonomisti i analitičari očekivali su da će Fed izmijeniti svoje smernice oko kamatnih stopa, s obzirom na generalno pobošljanje ekonomske aktivnosti SAD, ali je centralna banka, ipak, ostala pri niskim kamatnim stopama, navodeći da će i po okončanju programa monetarnih podsticaja takve kamate ostati na snazi još “razumno vrijeme”, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), najavljeno je dodatno smanjenje mjesečnog programa otkupa obveznica za deset milijardi dolara, čime taj program ostaje na putu da narednog mjeseca bude u potpunosti ugašen.

Prema ocjenama Feda, američka privreda, kao najveća na svijetu, i dalje napreduje “skromnim tempom”, ali tržište rada, u kom je u avgustu otvoreno razočaravajućih 142.000 radnih mjesta, ne pokazuje znakove nekog značajnijeg oporavka.

Predsjednica Feda, Dženet Jelen, nagovijestila je da ta institucija neće podizati kamatne stope do sredine 2015. godine, budući da Fedova referenta kamatna stopa direktno utiče na visinu kamata koje idu na teret preduzeća i potrošača prilikom uzimanja pozajmica.

Kako podsjeća Frans pres, privredni rast u SAD je ove godine neujednačen, imajući u vidu negativan privredni rast od 2,1 odsto iz prvog kvartala, i snažan rast u periodu april-jun od 4,2 odsto.

Prema ocjenam Feda, bruto domaći proizvod (BDP) SAD bi ove godine trebalo da poraste između 2.0 i 2,2 odsto, a naredne godine između 2,6 i 3.0 odsto.

Jelen se, takođe, osvrnula i na evropski kontinent, navodeći da su ekstremno nizak ekonomski rast i niska inflacija u zemljama Evrope opasnost po ostatak svijeta.

“To je samo jedan od niza rizika po globalnu ekonomiju, i mi se zaista nadamo da će ovaj region biti uspješan u povratku na privredni rast i podsticanje inflacije”, rekla je Jelen na zasedanju Feda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *