Dan: Pejoviću vraćaju pare ako KAP izgubi spor u Nikoziji

Dodajte komentar

Uplata od četiri miliona eura, dijela kupoprodajne cijene za imovinu Kombinata aluminijuma Podgorica, biće vraćena kompaniji Uniprom, vlasnika Veselina Pejovića, ukoliko bilo koji sud, počev od domaćih, međunarodnih, arbitražnih, do suda u Nikoziji, zabrani prodaju KAP-a ili Unipromu oduzme imovinu.

To je, prema nezvaničnim saznanjima Dana, predviđeno aneksom ugovora koji je stečajni upravnik Veselin Perišić potpisao sa Pejovićem nakon što su dva člana od tročlanog odbora povjerilaca, Ministarstvo finansija i Elektroprivreda, preglasali bivšeg vlasnika, ruski CEAC, na maratonskoj sjednici koja je održana 10. septembra i dali saglasnost stečajnoj upravi da potpiše aneks ugovora sa Unipromom.

Aneksom je predviđeno da se Pejoviću prolongira rok za uplatu preostalih 24 miliona eura na period od šest mjeseci, a da mu se u tom periodu produži ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, odnosno upravljanje KAP-om. Pejović je naveo da će ostatak od 24 miliona uplatiti nakon što se završe sudski sporovi i sa imovine skinu tereti.

Iako su Pejović, Perišić i ministar ekonomije Vladimir Kavarić saopštili da Pejović neće tražiti nazad svoja četiri miliona, čime su u Vladi bili zadovoljni, odricanje od tih sredstava predviđeno je ugovornom klauzulom jedino u slučaju ako Uniprom odustane od kupovine KAP-a iz bilo kog razloga ili ne uplati ostatak cijene u roku. Uslov za uplatu ostatka cijene je obaveza stečajne uprave da pripremi imovinu za predaju u posjed bez smetnji i tereta, kao i da se pojedinačno izjasni da je okončan i na koji način svaki od sudskih i arbitražnih postupaka u Crnoj Gori i inostranstvu, posebno pred Okružnim sudom u Nikoziji.

Iz tog razloga stečajni upravnik, kako saznaje Dan iz izvora bliskih kompaniji, neće odobriti da od uplaćenih sredstava počne isplata povjerilaca iz prvog isplatnog reda po osnovu neisplaćenih zarada, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i povreda na radu.

Dio uplaćene kupoprodajne cijene bio bi dovoljan za isplatu potraživanja radnika iz prvog isplatnog reda, kako je ranije saopšteno iz Sindikata aluminijuma na čijem je čelu Rade Krivokapić.

Perišić će, prema nezvaničnim saznanjima, uplaćeni novac ostaviti na računu sve do završetka sudskog spora u Nikoziji, kao i više parnica koje je su CEAK, En plus grupa i VTB banka poveli pred podgoričkim Privrednim sudom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *