Kotor neće dozvoliti preseljenje Jugopetrola u Podgoricu

Dodajte komentar

Osnovni motiv preseljenja sjedišta Jugopetrola iz Kotora u Podgoricu je otežano putovanje ljeti na relaciji između ta dva grada, tvrde predstavnicu uprave kompanije, dok su iz kotorske Opštine poručili da to neće dozvoliti.

Potpredsjednik Opštine Kotor, Jovo Suđić, je na sastanku sa menadžmentom Jugopetrola, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva ekonomije, kazao da nema ni jednog razloga za preseljenje i da to neće dozvoliti, prenosi Skala Radio.

“Nije valjda saobraćajna gužva u kojoj se izvršni direktor Jugopetrola, Ioannis Geroulanos, teško snalazi, razlog da toliko porodica ostane bez hljeba”, kazao je Suđić na sastanku koji je u ponedjeljak održan u Ministarstvu ekonomije.

On je podsjetio da je ugovorom koji je zaključen između predstavnika Vlade, Jugopetrola i njegovog vlasnika, grčkog Hellenic Petroleum, definisano da se imovina među kojom i zgrada sjedišta kompanije ne može otuđiti bez saglasnosti izvršne vlasti.

Geroulanos tvrdi da je osnovni motiv preseljenja otežano putovanje ljeti na relaciji Kotor- Podgorica i da drugih razloga nema, dok u lokalnoj smaoupravi smatraju da bi tom odlukom bez posla praktično ostalo više od 200 zaposlenih.

Suđić je naveo da se na sastanku očekivao konstruktivan razgovor koji je trebalo da dovede do kvalitetnog rješavanja problema koji je izazvao nezadovoljstvo u Kotoru.

On je podsjetio na zaključke Analize efekata implementacije ugovora o privatizaciji Jugopetrola, koju je uradila ekspertska grupa Ekonomskog fakulteta u Podgorici, gdje se navodi da eksperti nijesu imali uvid u prateću dokumentaciju, što znači da im je posao značajno otežan.

Eksperti tvrde da postoji razlika između prezentiranog i navedene ugovorne obaveze gdje se radi o ulaganjima iz sopstvenih sredstava kupca. S obzirom na to da to nije dokumentovano, postoji mogućnost da se radi o ulaganjima iz sredstava kotorske kompanije.

Eksperti navode i da je izostala dokapitalizacija preduzeća, iako je kupac bio dužan da to obavi.

Povodom slučaja preseljenja sjedišta Jugopetrola najavljena je i vanredna sjednica kotorskog parlamenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *