Kompanije u EU imaju bilion eura keša!

Dodajte komentar

Evropske kompanije imaju blizu bilion eura u gotovini, mnogo više nego prije finansijske krize, i spremne su na velike investicije u narednih 12 mjeseci.

Firme u Evropi imale su likvidnost od 936 milijardi eura u 2013. u odnosu na 916 milijardi eura iz 2012. godine, sopštila je revizorsko-konsultantska kuća Dilojt (Deloitte).

Ta sredstva su, međutim, nejednako raspoređena, pa svega 17 odsto kompanija drži tri trećine novca, navodi konsultantska kuća. Sektori u kojima postoje najveće rezerve novca su industrijski (325 milijardi eura), energetski (256 milijardi) i proizvodnja potrošačke robe (175 milijardi).

“Ovaj oporavak likvidnosti pokazuje da Evropa izlazi iz krize i kreće se ka jačanju privrednog rasta i investicija”, navodi Katja Ruet iz Dilojta, dodajući da je 59 odsto anketiranih kompanija navelo da su spremne da investiraju u predstojećim mjesecima.

Trećina direktora navela je da će finansirati projekte mahom iz novčanih rezervi, dok je 29 odsto njih navelo da će podići bankarske kredite. Dilojt je izradio studiju na osnovu odgovora 271 kompanije različite veličine i iz raznih sektora u 14 evropskih zemalja.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) upozorila je da usporeni oporavak eurozone guši perspektive rasta globalne ekonomije, smanjujući prognozu rasta za većinu razvijenih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *