I to postoji: Britanac zaljubljen u “Zastavina” vozila (FOTO)

Dodajte komentar

Mnogima omiljeni automobil, Yugo Koral 45 u ‘80.-ima kada je napravljen, postao je opštepoznat. Nastao u Jugoslaviji bio je najjeftinije vozilo na svijetu koje je svako mogao priuštiti. Zbog toga ih je u Jugoslaviji bilo mnogo, a na zapadu je bio raritet (za strano tržište napravljeni su jači i raskošniji modeli).

U svijetu je postao slavan kada je upravljajući njime jedna žena sletjela s mosta u Michiganu. Legenda kaže da ju je oduvao vjetar jer je auto bio lagan, što naravno nije bilo tačno. Nakon toga bilo je sve manje ‘yugića’ u Americi, a 90-ih kreće rat u bivšoj državi, ipak Srbija je ta vozila proizvodila sve do 2008., piše Wall Street journal.

Fasciniran Zastavinim vozilima je i Phil Dust, britanski učitelj naučnih predemeta, a u model Yugića se zaljubio kad je tražio automogil za svoga sina na eBayu. Tada je kupio prvog, a sada ih ima četiri. Osnovao je Udruženje vlasnika Zastave i Yuga 2010. kada je otkrio da na britanskim ulicama vozi tek 25 ‘yugića’.

Njegova posljednja akvizicija je žuti Yugo koji je stajao u garaži jedne gospođe 28 godina. Kupio ga je za 150 funti, dao hemijski očistiti, odveo na servis i zamijenio kočnice.

Njegov je moto: ‘neko mora brinuti za te automobile jer će u suprotnom nestati zauvijek’.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *