Dan uoči referenduma o nezavisnosti: Škoti strahuju od nereda

Dodajte komentar

Dan uoči referenduma tenzije na Ostrvu rastu, a policija u Škotskoj postavljena je na najviši stepen pripravnosti.

„Policija konstantno prati kako se situacija razvija. Talas tenzije krenuće da nadolazi na dan glasanja, a njegov vrhunac potencijalno očekujemo u petak po podne kad izađu rezultati. Spremni smo da odgovorimo na sve izazove“, rekao je Brajan Doerti, šef Škotske policijske federacije, pišu Blic.

Zagovornici „Da” opcije već su najavili da će izaći na ulice ako druga strana odnese većinu.

„Nećemo dozvoliti da nam ukradu pobjedu zavjerom u čijem centru stoji BBC“, kažu pristalice nezavisnosti.

Rekordnih 97 procenata birača izjasnilo se da će izaći na referendum, a ishod će odlučiti prosta većina od 51 procenat, koliko zasad ima opcija za ostanak u Uniji. Atmosfera uoči referenduma u samoj Britaniji je uzavrela, a tabori „Za” i „Protiv” otcepljenja Škotske utrkuju se u pridobijanju glasova neopredijeljenih, dok istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je trka više nego neizvjesna.

Procjenjuje se da je, od više od četiri miliona registrovanih glasača, neodlučno oko 500.000.

Neki su u svemu pronašli i malo šale, pa su postavili kontrolu na granici dvije zemlje i provjeravaju pasoše.

„Ne radimo ovo kako bismo ukazali na jednu od opcija. Uradili smo ovo zajedno kao grupa Škotske i Engleske. Jednostavno smo se ujedinili zarad smijeha“, rekao je Džon Parker Li, jedan od organizatora „granične kontrole”.

Šaljivi momci su kod grada Džeburg ispred table s natpisom „Dobro došli u Škotsku” postavili rampe, table sa natpisom „pasoška kontrola”, pa čak i carinike u fluorescentnim prslucima koji revnosno provjeravaju putne isprave.

Šta će biti s viskijem?

Škotski izvoznici viskija vrijede čak četiri puta više od izvoznika hrane i godišnje državi donose profit od 4,3 milijarde funti. Proizvođači viskija pozivaju na ostanak u Uniji. Industrija zapošljava 35.000 ljudi i čini četvrtinu cjelokupnog izvoza hrane i pića u Britaniji.

Kladionice tipuju

Neke kladionice prijavile su uplate od 200 i 600 hiljada funti na ostanak u zajednici. Ipak, ukoliko separatisti budu u pravu, kladionice koje su na „Da” opciju postavile velike kvote mogle bi da izgube dosta novca.

Ako pobijedi „Ne“

Konzervativci, laburisti i liberalne demokrate obećali su da će, u slučaju da se izglasa „Ne”, Škotska dobiti mnogo šira ovlašćenja koja se odnose na odluke o porezima, upravljanju fondovima i ukupnim troškovima.

Ako pobijedi „Da”

U slučaju da se Škoti odvoje, nezavisnost će biti proglašena 24. marta 2016. godine, nakon osamnaestomjesečnih pregovora tokom kojih bi se usaglasili svi detalji sa Londonom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *