7 stvari koje zaposleni očekuju od svojih šefova

Dodajte komentar

Zaposleni na radnom mjestu žele da se osjećaju zadovoljno i sigurno. Žele da budu sigurni da će im nadređeni, u slučaju nekog problema, čuvati leđa i pomoći da riješe što god ih muči.

U današnjem svijetu zaposlene more brojne brige – od otkaza koji se događaju gotovo svakodnevno, čestog mijenjanja poslovnih strategija, držanja koraka s tehnologijom koja se konstantno mijenja i napreduje, do prekovremenih sati koji nisu plaćeni. Ti su problemi još veći ukoliko lideri nisu koncentrirani na to da pomognu svojem timu.

Donosimo sedam stvari koje zaposleni očekuju od svojih nadređenih, a tih sedam riječi ujedno su i temelji dobrog liderstva:

Detaljne smjernice

Zaposleni žele jasne i jednoznačne upute kad je riječ o zadacima koji se od njih očekuju. Okolišanje i korporativne govorancije nikome nisu od koristi.

Osnaživanje

Zaposleni ne žele tražiti dopuštenje za svaku sitnicu. Žele sami donositi odluke i učiti iz grešaka. Potreban im je lider koji će im osigurati mentorstvo i savjete kako efektivno riješiti stvarne probleme kako bi postali nezavisniji i produktivniji.

Ranjivost

Lideri ne moraju uvijek imati odgovore na sva pitanja. Zaposleni poštuju nadređene koji su spremni da priznaju kako ne znaju da riješe baš sve probleme i koji su svjesni da postoji prostor za njihov lični napredak. Takvi ljudi odbacuju posljedice koje nose titule i ponašaju se, jednostavno, ljudski.

Iskrenost

Mnogi lideri često govore samo pola istine. Iako je jasno da je čest razlog sprječavanje haosa koji bi nastao, zaposleni očekuju transparentnost i cijelu istinu, kakva god ona bila.

Odgovornost

Od lidera se očekuje dvostruka odgovornost – prema vlastitom poslu i prema timu zaposlenih koje vodi. Previše lidera vlastitu odgovornost i rješavanje problema prebacuje na druge. To rade da bi zaštitili reputaciju, ali takvo je ponašanje kontraproduktivno i, dugoročno gledano, šteti radnom kolektivu.

Poštovanje

Zaposleni žele lidera koji će ih poštovati te cijeniti njihov rad, ne samo grupni, već i individualni. Žele da njihovi nadređeni ulažu u međusobne odnose. Lideri koji se drže zacrtanih planova, preuzimaju rizike kada je potrebno i komuniciraju o ishodima su najčešće oni koje zaposleni poštuju.

Vjerodostojnost

Većina lidera igra po unaprijed osmišljenim planovima. Radno okruženje je, međutim produktivnije ako se prikažu onakvima kakvi zaista jesu. Ako zaposleni nisu uvjereni u autentičnost osobe koja ih vodi, imaće puno više problema u obavljaju svakodnevnih aktivnosti i puno će teže pokazati svoj puni potencijal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *