Vještine – rubrika vaše biografije koja znači puno više nego što mislite

Dodajte komentar

Od kojih se rubrika sastoji vaša biografija? Da pogodimo – ‘Iskustvo’, ‘Obrazovanje’, ‘Dodatne informacije’ i, možda, ‘Sažetak’.
Ako vaš CV ne sadrži rubriku ‘Vještine’, zaista propuštate priliku da na jednom mjestu jasno izlistate vještine, znanja i kompetencije kojima raspolažete.

A poslodavcima je to itekako bitno. Štaviše, ta je rubrika najbolji način da poslodavcima objasnite što možete postići već prvog dana na poslu.
Trik je, naravno, u procijeni vještina koje treba uključiti u životopis prilikom prijave. Ne postoji lista za i protiv, ali ako slijedite sljedeća tri koraka, barem ćete se približiti željenom idealu:

Proučite opis posla

Najočitije mjesto na kojem možete dobiti uvid u to koje vještine poslodavac zahtijeva, jest opis posla. Pravilo je da za svako ponuđeno radno mjesto postoji popis potrebnih i traženih kvalifikacija.

Prekopajte LinkedIn

Upišite poslovnu poziciju na koju se prijavljujete u LinkedIn i proučite profesionalce koji već rade ono što biste vi željeli raditi. Potražite njihovi ‘Vještine’ rubriku i pokušajte zaključiti o trenutnim trendovima u poslovnom svijetu. Ako se neke stavke ponavljaju, vjerovatno ste na dobrom putu.

Nemojte se ograničavati

Ne morate jednodimenzionalno slijediti savjete. Slobodno u biografiju dodajte rubriku ‘Vještine i projekti’ ili ‘Vještine i interesi’. Takođe, ne zaboravite navesti one vještine koje su korisne i univerzalne bez obzira na vrstu posla za koji se prijavljujete, na primjer, strane jezike kojima vladate ili tehnološke certifikate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *