Sukobi na radnom mjestu

Dodajte komentar

Nema posla koji ne dovede do „zamora materijala” i tada lako može da se dogodi da sitnica bude varnica i da nesuglasice prerastu u svađu sa kolegama ili (ne daj bože) šefom.

Katkad je zaista teško prećutati nešto što vam se nije dopalo, ali stručnjaci kažu da su rijetki oni koji su u poziciji da imaju svoj tim. Većina je u kolektivima koji su nastali heterogenim izborom, a živjeti osam sati pet dana u nedjelji u „ratnom” okruženju nije nimalo prijatno. Nije dovoljno misliti samo o sopstvenim dobrim stranama ličnosti nego treba povesti računa i o tuđim: ne iritirajte druge da se sukobe sa vama, i ne počinjite svađu ako ste premoreni, nervozni ili vam se čini da neko želi da vas povrijedi.

Osnovno pitanje od koga se polazi jeste zašto, uopšte, dolazi do svađa u kancelariji. Prvenstveno, to je posljedica preopterećenosti poslom, ali dobrim dijelom i nezadovoljstva privatnim životom, pa još ako neko nekom stane na žulj, eto nevolja…

Šta kažu stručnjaci kada je riječ o sukobima na poslu? Prije svega, oni savjetuju da svako ko se nađe u „nebranom grožđu” ili u epicentru sukoba sa kolegama ili šefa i kolega, treba da pokuša da se skloni i ignoriše sve ono što može da se pretvori u dodatnu raspravu „bez kraja”.

Biti u svađi sa kolegama u timu nije dobro jer dobar tim je onaj koji prevazilazi sve nevolje pa i sitne čarke bez većih konflikata, a međusobno se pomaže u svim situacijama, bilo da je riječ o poslu ili privatnom životu svakog od članova tima.

Ako ste vi prozvani da reagujete i prevagnete ko je u pravu a ko ne, pokušajte diplomatski da se izvučete prepuštajući da sukobljene strane shvate da griješe i odluče da prekinu sukob.

Ukoliko ste baš vi ljuti na nekog od kolega, savjet je da umjesto da se durite pokušate da izgladite odnos sa kolegama s kojima ste se sukobili. I da, bez obzira na to ko je kriv za nesuglasicu, popustite – prvi. I još važnije, pokušajte da nastavite saradnju na projektu na kome zajednički radite.

Sukob sa šefom je ozbiljnija stvar, jer on je glavni, pa ukoliko mu se suprotstavite, prijetite da sami sebi naudite i zabijate klipove. Takve svađe teško je izgladiti, teže nego sa kolegama, jer u ovom slučaju dobar dio problema izazvaće (šefovska) sujeta – ko ste vi da njemu, šefu, objašnjavate stvari. Pokušajte da na suptilan i što jednostavniji način predstavite svoju viziju dobre ideje uz primjenu argumenata, ali tako da se ne stvore uslovi za neprijatan dijalog ko je i zašto u pravu poput dijaloga u filmu „Ko je prvi počeo rat”.

Nikada se ne prepirite sa šefom i ne budite tvrdoglavi ukoliko vas odbije ako ste mu predložili neku novu ideju, koja se vama učinila baš super, a njemu daleko od toga.

Mada, ni svi šefovi nisu isti: neki se late duela sa podređenima i na kraju uz osmjeh prevaziđu nastali sukob, dok drugi, bogme, umiju i te kako da – dreknu. Pa kud puklo da puklo.

U svakom slučaju, svađa među kolegama ili sa šefom, i obrnuto, i nije neka velika mudrost. Veća je – biti fin, a i ne košta puno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *