Mreža za bankarsku komunikaciju SWIFT proslavila 10 godina postojanja u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Globalna mreža za bankarsku komunikaciju SWIFT, u organizaciji Centralne banke Crne Gore i Udruženja banaka, proslavila je deset godina rada u našoj zemlji.

SWIFT je globalna mreža za bankarsku komunikaciju, koja postoji više od 40 godina, prisutna je u skoro svim zemljama svijeta, njih 215, i ima preko 10,000 članica, uglavnom banaka, ali i drugih finansijskih institucija.

“Potpuna automatizacija i zaštićenost odlike su ovog sistema, u čijem dugogodišnjem funkcionisanju nije bilo nijedne zloupotrebe niti ugrožavanja sigurnosti. SWIFT obezbjeđuje jedinstvenu platformu i standarde u razmjeni finansijskih podataka. Dnevno se putem SWIFT-a prenese preko 20 miliona poruka“, saopšteno je iz Udruženja banaka Crne Gore.

Pored predstavnika domaćih banaka, proslavi su prisustvovali i gosti iz ove organizacije, direktor SWIFT-a za Centralnu i Istočnu Evropu Majkl Forman i regionalni menadžer Džudit Barač.

“Osim zadovoljstva što su se Centralna banka i sve banke u Crnoj Gori opredijelile za članstvo u ovoj jedinstvenoj instituciji, gosti su istakli i visoku profesionalnost naših banaka u korišćenju SWIFT-a za obavljanje svih vrsta bankarskih poslova, prevashodno sa inostranstvom“, saopšteno je iz Udruženja.

Poštujući zahtjev SWIFT-a, kao sve zemlje u svijetu i crnogorske banke su organizovale nacionalnu SWIFT grupu, koja djeluje pri Udruženju banaka Crne Gore.

Predsjedavajući crnogorske SWIFT grupe Ljiljana Dragičević, izvršni direktor u Atlas banci, naglasila je da su se sve naše banke odlučile za članstvo u SWIFT-u odmah nakon svog licenciranja, i koriste sve značajne prednosti ove mreže.

Cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *