Evropske berze i dalje u silaznoj putanji

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama cijene dionica jutros blago pale, kao i juče, jer su ulagači suzdržani uoči sjednice čelnika američkog Feda i škotskog referenduma o nezavisnosti.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, na 1.379 bodova, nastavljajući klizanje od prošle sedmice.

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,3 posto.

S obzirom na stabilan rast ekonomija SAD-a, analitičari smatraju da bi čelnici Feda mogli zauzeti čvršći stav po pitanju kamata, možda u saopštenju izostaviti dosad uobičajenu frazu o držanju kamata na niskim nivoima još neko vrijeme.

To bi predstavljalo signal da bi uskoro mogli povećati cijenu novca, po prvi puta nakon osam godina.

Ulagači prate i razvoj situacije u vezi škotskog referenduma o nezavisnosti 18. septembra. Posljednje ankete pokazuju malu razliku između zagovornika ostanka i odcjepljenja od Ujedinjenog Kraljevstva. Ako se Škoti izjasne za nezavisnost, to bi moglo naštetiti britanskoj ekonomiji, ali i izazvati političke probleme u Evropi, kažu analitičari.

Ulagači su oprezni i zbog novih naznaka usporavanja kineskog ekonomije. Jutros je objavljeno da su direktne strane investicije u drugoj po veličini svjetskoj privredi u avgustu  pale na najniži nivo u dvije i po godine.

Ni ekonomija eurozone nije u ništa boljoj formi. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) juče je snizila procjenu rasta tog bloka s 1,2 na 0,8 posto i pozvala Evropsku centralnu banku (ECB) da preduzme agresivnije mjere kako bi otklonila rizike od deflacije.

Zbog svega toga, jutros su na azijskim berzama cijene dionica pale. Na Tojkijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 0,2 posto, na 15.911 bodova, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, izgubio 0,6 posto, zaronivši na najniži nivo od kraja juna.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *