Šta ovi milijarderi imaju zajedničko?

Dodajte komentar

Brojni tehnološki genijalci poput Billa Gatesa, Stevea Jobsa ili Marka Zuckerberga nisu htjeli čekati diplomu, već su rano napustili fakultet i osnovali firme – ostalo je istorija.

Na Business Insideru objavili su popis najpoznatijih šefova IT kompanija koji su napustili fakultete i pokrenuli firme:

Bill Gates – Gates je 1973. počeo studirati na Harvardu, nego dvije godine poslije prekinuo je školovanje i s Paul Allenom odlučio pokrenuti Microsoft zahvaljujući kojem je danas ‘težak’ nevjerovatnih 81 milijardu dolara, prenosi Dnevnik.hr.

Michael Dell – studirao je biologiju na univerzitetu u Texasu, nego ipak se odlučio posvetiti svojoj najvećoj ljubavi – računarima. Dell Computer osnovao je 1984. godine i tokom trideset godina pretvorio ga u pravo ‘računarsko carstvo’ zahvaljujući kojem je postao najmlađi izvršni direktor koji se probio na Fortune 500 listu 1992. godine, a njegovo bogatstvo iznosi nešto manje od 19 milijardi dolara.

Mark Zuckerberg – ovaj 30 godišnjak već je težak 34 milijarde dolara, a i on je u mladosti odustao od Harvarda kako bi se posvetio razvoju društvene mreže koja je na početku bila namijenjena samo povezivanju studenata.

Steve Jobs – još jedan od tehnoloških genijalaca koji nije želio gubiti vrijeme na fakultetu, već je 1974. napustio fakultet i sa Steveom Wozniakom osnovao Apple, kompaniju koja je pokrenula pravu revoluciju na tržištu potrošačke elektronike.

Jack Dorsey – poput Zuckerberga, i Dorsey je napustio fakultet kako bi se posvetio razvoju društvene mreže – Twittera. Osim što je jedan od osnivača ove mreže, on je osnivač i izvršni direktor Squarea te se njegovo bogatstvo procjenjuje na 2,8 milijardi dolara.

Paul Allen – napustio je fakultet u Washingtonu nakon dvije godine kako bi postao programer u Honeywellu – nakon toga se udružio s Billom Gatesom i s njim osnovao Microsoft. Allen je i veliki ljubitelj sporta te je vlasnik Portland Trailblazersa, Washington Seahawksa i djelomični vlasnik Seattle Soundersa.

Larry Ellison – suosnivač i izvršni direktor softverske kompanije Oracle ‘težak’ je više od pedeset milijardi dolara. Napustio je dva fakulteta i postao jedan od osnivača Software Development Labsa, kompanije koja je poslije preimenovana u Oracle.

Evan Williams – nakon godinu i po dana studiranja na Nebraska-Lincoln fakultetu, Williams je odlučio prekinuti školovanje i posvetiti se različitim startup projektima. To se pokazalo odličnom idejom jer je Williams jedan od osnivača Twittera te se njegovo bogatstvo procjenjuje na više od tri milijarde dolara.

Jan Koum – Koum je sve do nedavno bio prilično nepoznat široj javnosti – fakultet je napustio kako bi se zaposlio u Yahoou u kojem je ostao devet godina, sve do 2007. Nakon toga osnovao je WhatsApp na kojem je, poslije Zuckerbergove akvizicije čija je ukupna vrijednost iznosila 19 milijardi dolara, navodno zaradio skoro 7 milijardi dolara.

Dustin Moskovitz – na Harvardu je upoznao Zuckerberga s kojim je postao cimer i pomagao mu u razvoju Facebooka. On je i prvi zaposleni ove kompanije zahvaljujući kojoj njegovo bogatstvo iznosi 8,1 milijardi dolara, a 2008. napustio je Fejs i osnovao kompaniju Asana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *