Cijene kuća u Španiji porasle prvi put u šest godina

Dodajte komentar

Cijene kuća u Španiji porasle su u drugom tromjesečju prvi put u šest godina, pokazali su danas objavljeni podaci državnog zavoda za statistiku, nadovezujući se na naznake oporavka četvrte po veličini ekonomije eurozone.

U razdoblju od aprila do juna cijene kuća porasle su 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prvom tromjesečju pale su 1,6 posto. Prethodno je rast cijena zabilježen u dalekom prvom tromjesečju 2008..

Najviše su u drugom tromjesečju porasle cijene novoizgrađenih kuća, za 1,9 posto, dok su cijene ‘starih’ kuća uvećane 0,2 posto, što je ipak njihov najveći rast od četvrtog tromjesečja 2007.

Prema podacima specijalizirane internetske stranice za nekretnine Fotocasa.Es, cijene kuća pale su čak 43,9 posto otkada su u aprilu 2007. dosegnule najvišu vrijednost od 2.952 eura po kvadratnom metru, navodi Reuters.

Špansko tržište nekretnina urušilo se nakon međunarodne finansijske krize i gurnulo zemlju u dugotrajnu recesiju tokom koje je finansijski sektor bilježio visoke udjele nenaplativih kredita a stope nezaposlenosti redovno su bile među najvišima u Evropi, premašivši 25 posto.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *