Od pčelarstva može dobro da se živi

Dodajte komentar

Kada je prije deset godina Radoslav Zečević kao desetogodišnji dječak počeo da se bavi pčelarstvom mnogi su sumnjičavo vrtjeli glavom. Počeo je sa šest košnica uz podršku roditelja i sestre, a danas ima pčelinjak sa sedamdeset proizvodnih društava i godišnje proizvede i do tonu meda. Bavi se i proizvodnjom propolisa, polena, matičnog mliječa, rojeva, a usavršio je i proizvodnju matica.

– Kada sam počeo sa ovim poslom imao sam negativne komentare raznih ljudi koji su govorili: ti si mlad, ne možeš ti to da radiš. To je posao koji nema budućnost. Danas ja imam sedamdeset proizvodnih društava i u toku sezone još četrdeset pomoćnih. Osnovna proizvodnja kojom se bavim je proizvodnja meda. Prošle godine sam proizveo oko tonu meda, a ove godine, koja je bila dosta lošija, proizveo sam pola od toga – priča Radoslav.

Propolis, polen…

Tokom zime pčelinjak Zečevića je u Židovićima, naselju dva kilometra od Pljevalja. Ljeti pčelinjak seli u Odžiće ispod planine Ljubišnje, na 20 kilometara od grada. Radoslav je student druge godine Poljoprivrednog fakulteta u Podgorici, a zbog obaveza na fakultetu u poslu ima veliku pomoć od roditelja i sestre, jer ,kako kaže, ne bi mogao da stigne sve sam.

Osim proizvodnjom meda, Radoslav se bavi i proizvodnjom propolisa, polena, matične mliječi, proizvodi rojeve i matice.

– Proizvodnjom matica počeo sam da se bavim prije šest godina. Kako je vrijeme odmicalo usavršavao sam proizvodnju i došao sam na ideju da bi ta proizvodnja mogla da bude uspješnija i bolja na način kako to rade profesionalci. Prije dvije godine prisustvovao sam obukama i naučio taj posao od Miluna Mandića, koji se dugo godina uspješno bavi pčelarstvom i proizvodnjom matica. Ove godine sam proizveo 300 matica. Uspio sam da to prodam Pljevljacima, a nešto sam i za Podgoricu poslao – kaže Radoslav i objašnjava da matice koje proizvodi imaju porijeklo i iz Njemačke, Austrije, Rusije.

Najmlađi profesionalni pčelar u Crnoj Gori poručuje da se od proizvodnje meda može dobro živjeti, ali uz jedan uslov: ozbiljan odnos prema poslu.

– Ko god hoće ozbiljno i profesionalno da se bavi pčelarstvom može dobro da zaradi i da solidno živi. Kad kažem profesionalno, mislim na preko 50 košnica i na pčelara koji će da drži pčelinjak u urednom i zdravstveno urednom stanju. On mora u toku sezone da bude stalno naklonjen pčelama, a ne mjesec dana da radi, a dva da ne radi, od tog pčelarstva nema ništa – naglašava Radoslav.

Higijena

Posebnu pažnju posvećuje urednosti i kvalitetu meda, a prije svega saća.

– Saće u košnici je isto kao tanjir u kući i mora da bude čisto. Med isključivo vrcam iz djevičanskog saća, iz kojeg nije izašla nijedna generacija pčela, u kojem se samo skuplja med – kaže Radoslav.

U želji za stalnim usavršavanjem Radoslav redovno odlazi na sajmove i seminare o pčelarstvu. Planira da za desetak godina počne proizvodnju samo iz prirodnog voska, a njegova ambicija je i proizvodnja pčelinjeg otrova, koji se koristi u medicini i koji je veoma skup proizvod.

Smatra da bi država mogla pomoći tako što bi stala iza onih proizvođača meda koji se ozbiljno bave tim poslom.

– Ja ne tražim ništa, nikakva finansijska sredstva, osim da država stane iza mog proizvoda – kazao je Radoslav.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *